Viteza şi direcţia vântului pot face diferenţa în cazul unui accident nuclear în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia

Situaţia centralei nucleare de la Zaporojie din Ucraina rămâne una sensibilă, iar unii experţi susţin că poate prezenta un pericol pentru întreg continentul european după ce au realizat o simulare de accident nuclear în timpul căruia vântul sufla dinspre nord-est.

În acest caz, „norul radioactiv va ajunge la milioane de oameni şi zone întinse de teren”, potrivit şefului departamentului de modelare matematică al unui institut de cercetări din subordinea Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei, Ivan Kovalets. Potrivit omului de ştiinţă, consecinţele unui astfel de accident vor fi influenţate de condiţiile meteorologice, care se schimbă în fiecare zi. „În acest scenariu consecinţele pot fi resimţite în sudul Ucrainei, în Crimeea, România şi Bulgaria. Va exista şi o contaminare radioactivă a Mării Negre”, a subliniat Ivan Kovalets, care a mai ţinut totuşi să precizeze că dacă la momentul accidentului vântul bate dinspre vest, nord-vest sau sud-vest, norul radioactiv ar avea un impact negativ asupra Rusiei.

Nu a fost luat în calcul un scenariu „apocaliptic” 

De menţionat că scenariul imaginat de expertul ucrainean este cel al unui accident în care personalul de la Zaporojie acţionează prompt şi ia toate măsurile necesare pentru a minimiza consecinţele devastatoare. Cu alte cuvinte, nu e scenariul „apocaliptic” reprezentat de aruncarea în aer a centralei nucleare de la Zaporojie, care ar avea consecinţe devastatoare greu de imaginat.

Reamintim că centrala nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost bombardată de mai multe ori în ultimele zile, iar cele două părţi beligerante s-au acuzat reciproc de noile acţiuni. În urma acestor atacuri, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a declarat că trebuie să înceteze orice acţiune militară care pune în pericol securitatea nucleară. El a subliniat din nou necesitatea ca o misiune de experţi a AIEA să fie primită la centrala de la Zaporojie cât mai curând posibil pentru a ajuta la stabilizarea situaţiei de securitate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite