Un bombardier strategic american B-52H Stratofortress survolează România FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bombardier

Bombardiere strategice americane B-52H Stratofortress continuă să survoleze ţări din Europa de Est, inclusiv România. O astfel de aeronavă, cu seria 60-0044, era, la ora 14,00, undeva între Târgu Jiu şi Râmnicul Vâlcea, la o altitudine de 9.000 de metri.

La un moment dat, aeronava decolată din Marea Britanie a luat un curs spre Sud părând că se îndreaptă spre Bulgaria. Astfel de misiuni sunt considerate cruciale pentru pregătirea piloţilor americani mai ales în contextul războiului din Ucraina. „Rotaţiile Bomber Task Force ne oferă o oportunitate de a ne integra şi de a ne antrena cu aliaţii şi partenerii, mai ales în această perioadă dificilă”, a declarat recent Jeff Harrigian, comandantul Forţelor Aeriene ale Statelor Unite în Europa, al Forţelor Aeriene din Africa şi al Comandamentului Aerian Aliat al NATO. „Succesul acestor exerciţii ne asigură că puterea defensivă a NATO rămâne de neegalat”, a precizat generalul.

70 de ani de serviciu  

Poreclite de echipaje drept BUFF, bombardierele B-52H Stratofortress sunt unele dintre cele mai vechi modele aflate în serviciu US Air Force. Ele şi-au făcut primele zboruri în urmă cu 70 de ani, în 1952 , dar au fost permanent modernizate. Menţinerea în serviciu se datorează performanţelor superioare la viteze subsonice mari, dar şi încărcăturii utile mari, şi costurilor de operare relativ reduse. În plus, B-52H Stratofortress poate lovi cu încărcături nucleare, dar şi cu armament convenţional de mare precizie, performanţă care îi menţine un rol important în strategia de securitate naţională a SUA, inclusiv pe latura de descurajare. Drept urmare, B-52H Stratofortress a fost păstrat în dotare în ciuda apariţiei unor modele mult mai avansate, precum Rockwell B-1 Lancer (cu geometrie variabilă) sau Northrop Grumman B-2 Spirit (cu tehnologie stealth: nedetectabil radar) şi a iminentei lansări a noului bombardier invizibil B-21 Raider care face parte din programul Long Range Strike Bomber.

 

Iniţial, au fost 744 de unităţi  

Capabil să transporte peste 32 de tone de armament, de-a lungul timpului, B-52H Stratofortress a fost fabricat de compania Boeing (care s-a ocupat ulterior şi de modernizările succesive) în 744 de unităţi, dar, conform unor surse, numai zece la sută dintre ele mai sunt acum în serviciu. La cursul din anul 1998, preţul unui astfel de aparat, care este utilizat exclusiv de US Air Force, se ridica la peste 53 de milioane de dolari. 

Avioanele B-52H Stratofortress sunt operate de echipaje formate din cinci persoane, pilot, copilot, ofiţer de sisteme de armament, navigator şi ofiţer de război electronic. Pot zbura 16.327 kilometri, la o altitudine de 15.000 de metri fiind propulsate de opt motoare Pratt & Whitney TF33-P-3/103 turbofan. Motoarele sunt destul de „gurmande”, aşa că rezervoarele unui B-52H Stratofortress au o capacitate totală de 181.610 de litri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite