The Economist: Sistemul de sănătate din România, cel mai slab din Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Sistemul de sănătate din România, cel mai slab din UE, se luptă pentru a se reforma, iar creşterea salariilor şi încercările de diminuare a corupţiei pot fi considerate un început, arată publicaţia britanică The Economist, într-o analiză asupra sistemului de sănătate din România.

 în ciuda dublării salariilor în ultimii ani, corupţia, investiţiile insuficiente şi exodul personalului medical rămân o plagă, notează jurnaliştii britanici, citaţi de Hotnews.ro.

Romania ocupă, de câţiva ani, ultimul loc în Indexul European al Consumatorului de Sănătate, cu un sistem medical mai slab decât Bulgaria, Albania, dar şi decât ţări din fosta Iugoslavie, precum Macedonia sau Muntenegru.

De asemenea, România a rămas, şi în anul 2019, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cheltuielile alocate sănătăţii raportat la Produsul Intern Brut. În timp ce media ţărilor Uniunii Europene pentru sănătate este de 9,6% din PIB, România alocă în 2019 doar jumătate din această medie - adică un procent de 4,84% din PIB. "O creştere istorică", în viziunea fostului ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea. Bugetul sănătăţii din România rămâne în continuare şi în urma unor ţări din afara UE, precum Albania (6,8% din PIB), Macedonia (6,1%) şi Muntenegru (5,9%).

Franţa este ţara UE cu cel mai mare procent alocat sănătăţii (11,5% din PIB), în timp ce media europeană este de 9,6%. Alături de Franţa, în fruntea clasamentului se mai află Germania (11,3% din PIB) şi Suedia (10,9% din PIB), în timp ce Letonia, Lituania, Luxemburg şi România alocă cei mai puţini bani, raportat la PIB.

De asemenea, ţări din afara Uniunii Europene alocă sănătăţii procente din Produsul Intern Brut mai mari decât România: Albania -6,8% din PIB, Macedonia - 6,1% din PIB şi Muntenegru - 5,9% din PIB. (sursa: "Raportul Health at a Glance: Europe 2018", publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - OECD).

Şpaga din spitale, infecţiile intraspitaliceşti şi investiţiile insuficiente reprezintă principalele 3 probleme la care românii se gândesc atunci când este vorba despre sistemul sanitar, arată un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale în perioada 9-16 februarie 2019. Doar 9% dintre români credeau la acel moment că PSD va construi 8 spitale regionale, aşa cum a promis în programul de guvernare, în timp ce 66% nu credeau că acest lucru se va întâmpla, iar 30% spuneau că nu ştiu, potrivit sondajului.

Principalele probleme ale sistemului sanitar din România, în viziunea participanţilor la sondaj, sunt: şpaga din spitale (24%), infecţiile intraspitaliceşti şi diversele epidemii (20,1%), investiţiile insuficiente în sănătate (12,8%), lipsa personalului calificat (11,5%), lipsa dotărilor medicale (11,1%), slaba organizare a instituţiilor medicale (7,5%) şi lipsa prevenţiei (6,5%).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite