Tatăl lui Ionuţ Gologan, românul condamnat la închisoare în Malaysia pentru trafic de droguri: „Copilul meu nu mai are dinţi în gură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tatăl lui Ionuţ Gologan a spus că speră să-şi revadă fiul.
Tatăl lui Ionuţ Gologan a spus că speră să-şi revadă fiul.

Ionuţ Gologan a fost prins acum 9 ani pe aeroportul din Kuala Lumpur cu droguri şi a primit 20 de ani de închisoare şi 10 lovituri de bici, după ce iniţial a fost condamnat la moarte. Tatăl lui a mărturisit pentru Observatorul Prahovean, că fiul lui nu mai are dinţi în gură şi e piele şi os, dar şi că speră că-l va revedea într-o zi acasă.

Ionuţ Gologan lucra în perioada aceea ca şofer, part-time, pentru o firmă de transport din Germania. În 2012, el a fost condamnat la moarte prin spânzurare, dar ulterior i-a fost schimbată sentinţa.

Cunoscuţii au fost uimiţi de faptul că prahoveanul va primi pedeapsa capitală. Ionuţ era un copil sărac, crescut de tată şi bunică, după ce mama sa l-a abandonat la naştere. Vecinii au spun în repetate rânduri că lipsa banilor l-a adus în punctul de a face trafic de droguri pentru a se îmbogăţi rapid.

Nouă ani de temniţă grea, nouă ani în care, povesteşte Dumitru Gologan, „băiatul meu a rămas fără dinţi în gură, a fost bătut şi chinuit, a slăbit piele şi os de nimeni nu l-ar mai recunoaşte”. Nouă ani de când telegeanul nu a mai văzut lumina zilei decât printre zăbrelele unei închisori cu condiţii extrem de drastice, inumane chiar.

Au vrut să-l aducă în România

Autorităţile române au încercat să-l aducă în ţară pe Ionuţ Gologan, în ideea în care acesta să fie judecat şi să execute pedeapsa într-o închisoare românească. În zadar, însă. Conform legilor malaysiene, traficul de droguri este pedepsit în acel stat cu moartea.

Mai multe delegaţii din România au purtat discuţii cu omologi din Malaysia, avocaţii prahoveanului depunând chiar o cerere de graţiere.

Conform unor informaţii remise de ministrul Legii din Malaysia, „toate pedepsele cu moartea sunt oprite. Nicio execuţie nu va mai fi dusă la capăt din moment ce abolim pedeapsa capitală,”. Legea privind pedeapsa cu moartea  este în curs de revizuire. Autorităţile de acolo au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, conform MAE, conform Observatorul Prahovean.

Tatăl tânărului speră să îl revadă pe băiat acasă. Atât el, cât şi bunica, nu mai ştiu nimic de Ionuţ Gologan, de când i s-a spus pedeapsa.

„E greu, e foarte greu. E singurul meu copil. Am fost ajutat cu bani, dar ce folos… Sentinţa e aceeaşi. Nu există acord diplomatic între cele două ţări. Copilul meu a fost folosit. Nici nu ştia ce e în bagaj, la momentul la care i s-a găsit metamfetamina. Era un copil amărât de la ţară, folosit de alţii drept cărăuş. Ce-o fi fost în mintea lui… Nici nu mai contează. Întreaga viaţa i-a fost distrusă, arată îngrozitor, nici vocea nu i-o mai recunosc când  mai vorbim la telefon. Vrea în ţară, vrea acasă, dar legile sunt foarte dure acolo pentru trafic de stupefiante. Ne e foarte dor de el, ştim că a greşit, dar nu merita o aşa soartă” a mărturisit Dumitru Gologan.

Ionuţ este primul român care a primit pedeapsa capitală pentru trafic de droguri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite