Suspecţii pot fi identificaţi de poliţişti în maximum 12 ore, în caz contrar ei trebuie eliberaţi - Proiect MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până la aceste modificări, identitarea persoanei putea fi verificată în 24 de ore Imagine: Ionuţ Mureşan
Până la aceste modificări, identitarea persoanei putea fi verificată în 24 de ore Imagine: Ionuţ Mureşan

Poliţiştii vor fi nevoiţi să stabilească identitatea celor conduşi la sediu, a situaţiei de fapt şi să ia măsurile legale într-un termen de 8, până la maximum 12 ore de la momentul iniţierii deplasării, iar în caz contrar vor fi obligaţi să îi elibereze pe suspecţi, se arată într-un proiect de lege publicat pe site-ul MAI.

„Acest demers legislativ are ca obiect modificarea şi completarea art. 36 din Legea nr. 218/2002 privind măsura conducerii administrative la sediul poliţiei, în sensul ca verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul poliţiei să se realizeze de îndată, dar fără să depăşească 8 ore de la momentul iniţierii deplasării. Tot astfel, întrucât în practică se pot ivi situaţii în care identitatea persoanei să nu poată fi stabilită în termenul de 8 ore, se propune ca acest termen să se prelungească cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi luării măsurilor legale, fără a se depăşi 12 ore de la momentul iniţierii deplasării”, se arată în expunerea de motive a proiectului. 

În corelare cu modificările aduse, se instituie în sarcina organelor de poliţie obligaţia de a permite persoanei să părăsească sediul după finalizarea activităţilor anterior menţionate, sau/şi după expirarea celor 12 ore, chiar în lipsa stabilirii identităţii.

Când poate fi luată măsura conducerii la sediul Poliţiei

Potrivit noilor reglementări, poliţistul este îndreptăţit să conducă o persoană la sediul poliţiei, atunci când:

  • nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;
  • din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală;
  • prin acţiunile sale periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;
  • luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliţie la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale, iar verificarea situaţiei de fapt şi, după caz,  luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul poliţiei se realizează de îndată.

Poliţistul este obligat să-i permită persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliţiei după stabilirea identităţii, verificarea situaţiei de fapt sau după finalizarea măsurilor legale care se impun. 

Legea care dădea super-puteri poliţiştilor, atacată la CCR

Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională articolul din Legea poliţiei care legiferează privarea de libertate pe durată nedeterminată după o solicităre venită din partea APADOR-CH. Mai exact,  art. 31 al. 1 lit. b şi art. 36-40 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, prevăd că o persoană poate fi condusă administrativ la secţia de poliţie şi ţinută acolo pe o durată nedeterminată.

„Conducerea unei persoane la sediul poliţiei este o măsură administrativă care poate fi dispusă de poliţist în anumite cazuri (conduită violentă/agresivă, pregătirea sau comiterea unei fapte ilegale, probleme privind stabilirea identităţii etc.). Deşi se deosebeşte de arest sau reţinere, conducerea administrativă este tot o privare de libertate şi de aceea ea a căpătat garanţii suplimentare, de respectare a drepturilor persoanei conduse, prin modificările aduse la lege în 2019”, se arată într-un comunicat al APADOR-CH.

În timpul dezbaterilor pe marginea modificării Legii 218/2002, APADOR-CH a formulat câteva amendamente acceptate de Ministerul Afacerilor Interne, iar printre modificări s-a numărat şi scurtarea perioadei de conducere de la maximum 24 de ore, cât era în legea veche, la 8/12 ore. Legea a fost, însă, modificată la Camera Deputaţilor, unde a fost eliminat complet termenul maxim de 8/12 ore şi astfel a rezultat o lege prin care poliţia a primit dreptul de a ţine oamenii la secţie pe perioade nedefinite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite