Românii care apelează 112 de pe smartphone, localizaţi cu o mai mare acurateţe. STS: AML, o tehnologie avansată, operaţională de miercuri

Românii care apelează 112 de pe smartphone, localizaţi cu o mai mare acurateţe. STS: AML, o tehnologie avansată, operaţională de miercuri

Imagine: STS

Românii care sună la 112 de pe smartphone (cu sistem de operare Android sau iOS) beneficiază, începând de miercuri, de o tehnologie care permite transmiterea către operatorii numărului de urgenţă  a coordonatelor geografice asociate locului din care se sună, informează Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).


Este voba despre tehnologia Advanced Mobile Location (AML). Facilitatea a fost implementată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), împreună cu operatorii de telefonie mobilă şi în parteneriat cu Google (n.r. - pentru sistemul de operare Android)  şi Apple (n.r. - pentru sistemul de operare iOS).

„AML vine şi în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire care trimit SMS la 113 de pe telefoanele cu sistem de operare Android”, arată STS.

„La acest moment, AML funcţionează în toată ţara, iar când cetăţenii sună la 112, operatorii STS şi dispecerii agenţiilor de intervenţie au la dispoziţie coordonatele geografice cu o acurateţe mult mai mare. Am realizat teste, am analizat diverse scenarii tehnico-operaţionale şi am integrat toate configuraţiile necesare, astfel încât această tehnologie să vină cât mai mult în sprijinul apelantului. Totodată, a fost nevoie de actualizarea legislaţiei pentru implementarea acestei tehnologii. Noi continuăm demersurile pentru modernizarea Sistemului 112 printr-un proiect finanţat din fonduri europene pe care ne dorim să îl finalizăm în 2021”, a declarat general-maior ing. Ionel-Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS.
 
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut o serie de precizări cu privire la funcţionarea tehnologiei AML pe telefoanele smat cu sisteme de operare Android şi iOS, pe care le reproducem întocmai:

Funcţionarea AML - Android


Condiţii obligatorii pentru furnizarea informaţiilor de localizare prin serviciul ELS/AML:
 1. telefonul trebuie să includă sistemul de operare Android, începând cu versiunea OS 4.0 sau superior şi să aibă Serviciile Google Play instalate;
 2. utilizatorul să nu fi optat în prealabil la dezactivarea serviciului ELS, din setările de localizare ale telefonului său;
 3. telefonul trebuie să fie înregistrat într-o reţea mobilă din România, cu acces la servicii de SMS şi/sau internet;
 4. telefonul trebuie să aibă integrate funcţiile de GPS şi WiFi.

Cum funcţionează ELS

Serviciul Android ELS recunoaşte când un utilizator efectuează un apel de urgenţă la 112 sau când se transmite un SMS la 113 şi va calcula locaţia folosind mai multe surse de localizare (AGPS, reţea mobilă, WiFi şi senzori din telefon). Locaţiile ELS sunt calculate pe dispozitiv şi trimise prin SMS şi/sau internet, direct către Sistemul 112 utilizând protocoale standard din industrie.
 

Când nu funcţionează ELS

 
 1. nu funcţionează pentru telefoanele care nu au cartela SIM introdusă sau care au cartele SIM cu servicii inactive;
 2. nu funcţionează dacă telefonul este setat pe modul avion;
 3. nu funcţionează pentru telefoanele cu nivelul bateriei sub 10%.
Alte precizări:
 1. serviciul ELS se va activa doar la apelarea numărului 112, respectiv la transmiterea de mesaje la numărul 113 destinat persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire, în restul timpului fiind inactiv, fără a consuma baterie;
 2. informaţia de localizare este transmisă din telefonul mobil direct către Sistemul 112; Google nu primeşte această locaţie transmisă către serviciul de urgenţă;
 3. dacă la apelarea numărului de urgenţă 112 conexiunea la internet este oprită, serviciul ELS va transmite poziţia însă doar prin SMS;
 4. pentru transmiterea şi afişarea corespunzătoare a amprentei de timp ce însoţeşte informaţia de localizare de tip AML, se recomandă activarea opţiunii de actualizare automată a datei şi orei asociate telefonului mobil.

Funcţionarea AML-iOS

Condiţii obligatorii pentru furnizarea informaţiilor de localizare AML pentru iPhone:
 1. sistemul de operare al telefonului trebuie să fie actualizat la versiunea 13.4;
 2. telefonul trebuie să fie înregistrat într-una din următoarele reţele mobile din România cu care Apple are acord în implementarea AML;
 3. telefonul trebuie să aibă acces la serviciul de SMS.

Cum funcţionează AML pe telefoanele iPhone


Când un utilizator iniţiază un apel la numărul de urgenţă 112, telefonul iPhone calculează poziţia integrând date din mai multe surse, cum ar fi sistemele de sateliţi şi reţelele WiFi. Ulterior, coordonatele sunt împachetate într-un SMS care este transmis direct către Serviciul 112, fără a mai fi nevoie de vreo operaţiune.
 

Când nu funcţionează AML pe telefoanele iPhone

 
 1. nu funcţionează pentru telefoanele care nu au cartela SIM introdusă sau care au cartele SIM cu servicii inactive;
 2. la transmiterea de mesaje de urgenţă către serviciul SMS 113.
Alte menţiuni: La acest moment, recepţionarea coordonatelor geografice prin tehnologie AML nu este disponibilă pentru apelanţii care se află în roaming internaţional, precum şi pentru cei care nu au semnal în reţeaua proprie (roaming naţional).
 

Testări împreună cu echipe Google şi Apple

 
Timp de aproape cinci luni, echipele de ingineri şi programatori ai STS au colaborat cu echipa Android ELS de la Google pentru a efectua testările preliminare şi pentru a îmbunătăţi precizia localizării apelurilor la 112, arată STS. De asemenea, implementarea s-a realizat în strânsă legătură cu marii operatori de telefonie mobilă din România, care au efectuat lucrări în infrastructurile proprii, pentru a facilita transmiterea informaţiilor AML către serviciul de urgenţă.
 
Potrivit STS, în aceeaşi perioadă, infrastructura Sistemului 112 a fost configurată pentru a permite recepţionarea poziţiei geografice transmise şi de pe telefoanele cu sistem de operare iOS, fapt confirmat de Apple în urma testelor pe care le-a realizat până în prezent.
 
„La finalul lunii martie, s-a lansat actualizarea sistemului de operare iOS la versiunea 13.4 care permite furnizarea localizării AML şi pentru utilizatorii telefoanelor iPhone. Spre deosebire de soluţia oferită de Google, terminalele Apple transmit poziţia către Sistemul 112 doar în cazul apelurilor telefonice de urgenţă, nu şi în cazul transmiterii de mesaje de urgenţă prin SMS la numărul 113”, mai arată comunicatul sursei citate.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările