​Procurorul general, Bogdan Licu, reacţionează în scandalul învoirii lui Dragnea din închisoare: S-a încălcat un regulament, nu legislaţia primară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO< Inquam Photos/ George Călin
FOTO< Inquam Photos/ George Călin

Procurorul general interimar Bogdan Licu a reacţionat luni, în scandalul permisiei de o zi pe care ar fi obţinut-o Liviu Dragnea, încarcerat la Penitenciarul Rahova. Magistratul a precizat că, din ce a observat în spaţiul public, a fost vorba despre încălcarea unui regulament.

Întrebat, luni, dacă există o anchetă penală după învoirea fostului lider PSD din Penitenciarul Rahova, procurorul general interimar Bogdan Licu a spus că există un control declanşat la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). „În niciun caz nu s-a declanşat o anchetă penală (...) Am văzut în spaţiul public că s-a declanşat un control la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, a spus Licu, conform hotnews.ro

De asemenea, procurorul general a fost întrebat dacă s-a autosesizat DNA cu privire la o posibilă faptă de abuz în serviciu, acesta afirmând că nu a fost încălcată legislaţia primară, ci un regulament. „Din câte am văzut în spaţiul public, s-a încălcat un regulament. (...) S-a încălcat un regulament, nu legislaţie primară”, a mai spus Licu.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a spus, luni dimineaţă, că aşteaptă informarea cerută de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor privind acordarea permisiei de o zi pentru fostul lider al PSD Liviu Dragnea. Ea a precizat că ministrul Justiţiei nu are niciun fel de prerogative în acordarea permisiilor pentru deţinuţi, dar este treaba ministrului să ceară lămuriri atunci când există semne de întrebare.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţa, sâmbătă, că în urma solicitărilor ministrului Justiţiei, că directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a dispus, la rândul său, verificări la Penitenciarul Rahova, acolo unde este încarcerat Liviu Dragnea, după ce a fost condamnat definitiv, pe 27 mai, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman.

Nici Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi nici reprezentanţii Penitenciarului Rahova nu au precizat dacă Liviu Dragnea a părăsit sau nu penitenciarul joi sau într-o altă zi.

Potrivit articolului 213 alineatul 2, litera b din Regulamentul de aplicare a legii privind executarea pedepselor:

„(2) Permisiunea de ieşire din penitenciar nu se acordă în cazurile în care deţinuţii se află în una dintre următoarele situaţii:

a) nu prezintă suficientă încredere că nu mai comit alte infracţiuni;

b) sunt cercetaţi sau urmăriţi penal în alte cauze;

c) au pe rolul organelor judiciare cauze al căror obiect poate influenţa conduita şi comportamentul acestora pe perioada permisiunii de ieşire din penitenciar;

d) sunt clasificaţi în categoria celor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului".

Liviu Dragnea mai este urmărit penal în dosarul „Tel Drum” pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite