Procedura de numire a noului procuror general, contestată la succesorul lui Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Horodniceanu, fost procuror şef al DIICOT şi unul dintre candidaţii respinşi de ministrul Tudorel Toader pentru funcţia de procuror general, a depus o contestaţie la Ministerul Justiţiei, unde atacă procedura de numire a noului şef al Ministerului Public.

Acesta cere ministrului Justiţiei modificarea standardelor procedurii de selecţie în acord cu rapoartele Comisiei Europene, Comisiei de la Veneţia şi GRECO. Anunţul vine în contextul în care ministrul Tudorel Toader şi-a anunţat demisia, iar pentru ocuparea funcţiei PSD a propus numirea deputatului Eugen Nicolicea.

„Rapoartele MCV din ultimii ani, începând cu 2014, solicită în mod clar ”să se instituie un sistem transparent şi bazat pe merite pentru numirea procurorilor de rang înalt, care să poată oferi garanţii suficiente împotriva politizării. Rapoartele MCV succesive au evidenţiat deficienţele sistemului de control şi echilibru din cadrul procedurii, indicând gradul de libertate a ministrului justiţiei în selecţia candidaţilor, rolul limitat al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi măsura în care s-ar aplica aceeaşi procedură de numire şi de revocare din funcţie la un nivel de conducere inferior în cadrul organelor de urmărire penală”, se arată în contestaţia depusă de Horodniceanu.

Pe data de 10 aprilie, ministrul demisionar al justiţiei, Tudorel Toader, anunţa simplu respingerea tuturor celor patru candidaţi la şefia Parchetului General: Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu.

Ce critici aduce fostul şef DIICOT

Fostul şef DIICOT critică deschis lipsa motivării pentru respingerea candidaturii, şi afirmă că, lipsa unei proceduri de selecţii profesionale, pe motive obiective, poate descuraja candidatura unor alţi procurori cu vocaţie. 

„Exprimarea lapidară din anunţul simplu de respingere a tuturor candidaţilor nu explică nici exigenţele pe care candidaţii nu le-au satisfăcut, nici ceea ce şi-ar fi dorit comisia să fie exprimat de către candidaţi în plus. De altfel, orice chestiune de fond, orice curiozitate ar fi avut oricare membru al comisiei, aceasta o putea exprima în cursul interviului, pentru că exact asta se examina. (...) Ce s-a întâmplat în plus de la ultima procedură care să schimbe convingerea masei de procurori cu vocaţie la această funcţie să participe la o procedură identică, după ce au văzut modul în care s-a desfăşurat prima selecţie, selecţie la care nici Procurorul General în funcţie, nici alţi doi candidaţi cu funcţii corespunzătoare celei de prim-adjunct, respectiv adjunct al Procurorului General al PÎCCJ au fost respinşi, fără o minimă motivare, de comisia ministerului?”, se mai arată în sesizarea procurorului.

Noua procedură de selecţie pentru desemnarea noului procuror general are loc în perioada 12 aprilie - 8 mai, 25 aprilie fiind data limită pentru depunerea candidaturilor. Procedura de selecţie a devenit incertă însă în condiţiile în care ministrul Tudorel Toader şi-a anunţat joi demisia.

Bogdan Licu, noul procuror general interimar

Vineri, preşedintele Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr, care a solicitat pensionarea. Mandatul lui Augustin Lazăr în fruntea Parchetului General urmează să se încheie în data de 27 aprilie. Tot vineri, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus delegarea procurorului Bogdan Licu, adjunct al procurorului general, pentru conducerea Ministerului Public „până la ocuparea funcţiei prin numire, dar nu mai mult de 2 luni”. 

Bogdan Licu şi-a început cariera de procuror în anul 1996, la parchetele din Bucureşti, fiind membru în CSM în perioada 2006-2012. A ocupat apoi funcţiile de prim-adjunct al procurorului general (2013-2016) şi adjunct al procurorului general (2016-prezent). În martie 2016, Bogdan Licu a renunţat la titlul de doctor, după ce mass-media a dezvăluit că ar fi plagiat o parte din lucrare. Titlul de doctor a fost obţinut cu lucrarea „Corupţia - risc major la adresa securităţii naţionale" sub coordonarea lui Gabriel Oprea. Bogdan Licu a mai fost procuror general interimar în perioada februarie – aprilie 2016, perioadă în care a dispus redeschiderea urmăririi penale în dosarul Revoluţiei de la 1989.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite