Parchetul General, acuzaţii grave în dosarul 10 august: Ordinul de evacuare a fost nelegal. Şefii Jandarmeriei ar fi falsificat actele oficiale

Parchetul General, acuzaţii grave în dosarul 10 august: Ordinul de evacuare a fost nelegal. Şefii Jandarmeriei ar fi falsificat actele oficiale

Protest diaspora in Piaţa Victoriei - 10 august 2018 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Procurorii de la Parchetul General anunţă, oficial, învinuirea şefilor Jandarmeriei Române şi a secretarului de stat Mihai Chirica, în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august. Procurorii spun că ordinul de intervenţie nu a fost legal, precizând că cel care a coordonat intervenţia a intervenit pentru falsifivarea orei la care s-a semnat actul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii militari din cadrul Parchetului General au anunţat vineri, în dosarul privind violenţele de la mitingul diasporei continuarea urmăririi penale faţă de şefii jandarmeriei. Magistraţii au anunţat că aceştia au calitatea de suspecţi în acest dosar fiind învinuiţi de comiterea mai multor infracţiui.

Maiorul Laurenţiu Cazan, ordinul ilegal de evacuare a pieţii

Potrivit procurorilor, maiorul Laurenţiu Cazan, în seara de 10 august, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice, „a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României”.

În plus, magistraţii susţin că ordinul de intervenţie pentru evacurea pieţei ar fi fost emis cu încălcarea dispoziţiilor legale, şi anume art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

Procurorii susţin că acesta este cel care a ordonat evacuarea protestatarilor din Piaţa Victorie, fapt ce a condus la exercitarea de către militarii din subordinea sa a unor acte de violenţă nejustificate.

„De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Falsifirea orei din ordinul de intervenţie

Mai mult, potrivit procurorilor, maiorul Laurenţiu Cazan ar fi fost cel care ar fi falsificat ora reală la care a venit ordinul de evacuare a protestatarilor în scopul de a crea aparenţa de legalitate a intervenţiei. Astfel, procurorii susţin că acesta „a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei şi ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă”.

Secretarul de stat, Dan Chirică, presiuni asupra prefectului Capitalei

În ceea ce-l priveşte pe comisarul şef de poliţie, Dan Chirică, acesta este acuzat că ar fi uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maiorul Laurenţiu Cazan „să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât şi ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forţelor de ordine”. Aceste fapte, potrivit procurorilor, au cauzat astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. 

Procurorii susţin că aparenţa de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forţei nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Sebastian Cucoş şi Cătălin Sindile, coordonatorii operaţiunilor

În ceea ce-i priveşte pe colonelul Sebastian Cucoş şi colonelul Cătălin Sindile, procurorii militari susţin că aceştia au fost coordonatorii operaţiunilor de dispersare a protestatarilor, participând în mod nelegal la aceste operaţiuni. Astfel, potrivit magistraţilor de la Parchetul Militar „în lipsa unui ordin sau dispoziţii fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maiorul Laurenţiu Cazan, prin ordinele date direct forţelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operaţiunilor şi l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei”.

Prin aceste fapte, cei doi ar fi cauzat astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forţei nefiind făcută în mod gradual şi având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Acuzaţiile ce li se aduc şefilor Jandarmeriei

Maiorul Cazan Laurenţiu Valentin, în prezent împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este suspect de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals.

Comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

Colonelul Cucoş Gheorghe Sebastian, în prezent prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

Colonelul Sindile Ionuţ-Cătălin, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare. Dosarul a fost preluat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: