Orban explică de ce nu vor creşte salariile profesorilor: „Când îţi scad veniturile, nu-ţi bei banii la cârciumă“. Reacţia sindicatelor

Orban explică de ce nu vor creşte salariile profesorilor: „Când îţi scad veniturile, nu-ţi bei banii la cârciumă“. Reacţia sindicatelor

Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a folosit vineri o metaforă pentru a explica de ce nu pot fi majorate salariile cadrelor didactice de la 1 septembrie, afirmând că atunci „când îţi scad veniturile, nu te duci să-şi bei banii la cîrciumă”. Declaraţia a stârnit ample reacţii din partea sindicaliştilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Uitaţi-vă la datele prezentate de INS şi la prognoza legată de creşterea economică, care este o scădere de 3,8%. Când îţi scad veniturile, e ca într-o familie. Dacă îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să îţi bei banii la cârciumă.
 
Banii au fost prevăzuţi în buget dar între timp avem o altă categorie de cheltuieli care sunt absolut necesare. Faţă de bugetul iniţial în Sănătate a fost nevoie de o creştere de aproximativ 9 miliarde de lei pentru a face faţă provocărilor generate de epidemie”, a explicat premierul.
 
Creşterea salariilor profesorilor, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, nu este prevăzută în proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanţelor.
 
Creşterea salarială pentru profesori a fost scosă din buget de la titlul Cheltuieli de personal prin reducerea sumei alocate cu aproape 523 milioane de lei.
 
Reacţia sindicatelor din învăţământ, FSLI, nu a întârziat să apară.
 
„Educaţia nu este “cârciuma” sistemului bugetar!
 
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia membrilor Guvernului României, în mod special, ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, că intenţia de a nu se acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020, va fi o greşeală enormă, iar consecinţele pot fi neplăcute. Anunţul este surprinzător, având în vedere că înalţi demnitari din Guvernul României au afirmat că în Legea bugetului de stat pentru anul 2020, sunt cuprinse sumele necesare pentru această majorare.
 
Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar 2020-2021, Guvernul României propune prin OUG privind rectificarea bugetară, să nu mai fie acordate majorările salariale prevăzute de lege, măsură care reprezintă o grea lovitură pentru cadrele didactice. Conform legislaţiei în vigoare, personalul didactic ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie 2020 o creştere salarială medie de 14%, care ar fi însemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei.
 
Chiar şi această majorare salarială nu ar fi adus nivelul salariilor la cel îndreptăţit, având în vedere importanţa muncii prestate, asta pentru că Legea nr.153/2017 poziţionează personalul didactic mult prea jos în grila de salarizare.
 
FSLI îşi exprimă indignarea faţă de decizia Guvernului de a amâna această creştere salarială, în condiţiile în care nu s-a vorbit nicio clipă despre imposibilitatea de a fi acordată. Ba mai mult de atât, înalţi oficiali au anunţat că această creştere este prevăzută în legea bugetului de stat.
 
Considerăm că este o mare greşeală şi o dovadă de lipsă de respect faţă de colegii noştri, mai ales în condiţiile în care cu toţii au depus o muncă fără precedent pentru a asigura tuturor elevilor şanse egale la educaţie, în condiţiile speciale, provocate de noul Coronavirus.
 
Amintim că pe durata semestrului al II-lea al anului şcolar trecut, efortul fizic şi intelectual al cadrelor didactice a fost foarte mare, în condiţiile în care şcoala s-a făcut online, efort care va creşte în anul şcolar viitor. De asemenea, atragem atenţia că personalul din învăţământ va fi supus unui risc major de contaminare cu COVID 19, ţinând cont că şcoala se va face faţă în faţă cu elevii.
 
Nemulţumirea angajaţilor din educaţie este foarte mare, având în vedere şi faptul că au fost găsite fonduri pentru majorările salariale acordate altor categorii de salariaţi. Prin urmare, cerem Guvernului să renunţe la această decizie de a nu acorda majorarea salarială, întrucât semnalele pe care le primim din rândul colegilor noştri arată faptul că este foarte posibil ca deschiderea noului an şcolar să fie pusă sub semnul întrebării, dacă nu vor fi acordate creşterile salariale anunţate.
 
"Guvernanţii uită că atunci când au făcut apel la angajaţii din sistemul de educaţie să se implice în noul context generat de COVID-19, toţi angajaţii au fost solidari şi s-au implicat astfel încât elevii să nu aibă de suferit, să fie încheiată situaţia şcolară a fiecărui elev şi să fie susţinute examenele naţionale. Chiar dacă ne-am temut pentru noi şi pentru familiile noastre, pentru elevi şi pentru familiile lor, nu am lăsat garda jos şi ne-am implicat în toate activităţile solicitate de Ministerul Educaţiei Naţionale.
 
Acum, când e rândul cadrelor didactice să îşi primească drepturile, sunt pur şi simplu lăsate în aşteptare, pentru că înaintea lor sunt alţii care contează sau pentru că altele sunt priorităţile bugetare. Nu e doar o încălcare a legii, ci o lipsă de asumare şi o lipsă de respect şi apreciere faţă de o categorie întreagă de oameni care sunt devotaţi faţă de profesia pe care o au.
 
Cadrele didactice aşteaptă această majorare nu pentru a o cheltui la cârciumă, dacă ar fi să facem o paralelă cu declaraţia premierului Ludovic Orban, ci pentru a se apropia de un trai normal, la care au dreptul. Cred cu tărie că aceasta situaţie este încă o dovadă a desconsiderării unui sector de activitate întreg. Guvernul Orban trebuie să găsească soluţii să acorde majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020!", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI”, susţin sindicaliştii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: