UPDATE Omar Hayssam şi fratele său au primit mandate de arestare preventivă. Mohamad Omar a fost dat în urmărire generală pentru că este dispărut

UPDATE Omar Hayssam şi fratele său au primit mandate de arestare preventivă. Mohamad Omar a fost dat în urmărire generală pentru că este dispărut

La fiecare ieşire din penitenciar, Omar Hayssam este escortat de trupe antitero FOTO Captură TV

Teroristul Omar Hayssam a fost dus din nou în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti pentru a afla dacă pe numele lui va mai fi emis un mandat de arestare preventivă. De această dată procurorii au cerut arestarea sirianului în dosar în care este acuzat de infracţiuni de delapidare şi înşelăciune. Prejudiciul creat în acest caz a fost estimat la aproximativ 20 de milioane de euro. Magistraţii au decis arestarea teroristului.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 13.55 S-au încheiat audierile lui Hayssam la DIICOT. Sirianul va fi dus de ofiţerii anti-tero înapoi la Penitenciarul Rahova. Omar Hayssam a fost audiat vineri, timp de aproximativ o oră, la DIICOT, într-un nou dosar. Sirianul va fi audiat din nou de procurorii DIICOT pe data de 20 august, potrivit avocatei acestuia.
 
UPDATE 12.43 Aceeaşi măsură preventivă a fost luată în cazul lui Mohamad Omar - fratele lui Omar Hayssam, care a fost şi el arestat. Hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
 
Mohamad Omar este arestat în lipsă, el fiind căutat de Poliţia Română. În cazul în care nu va fi găsit, el va fi dat în urmărire europeană sau internaţională.
 
UPDATE 12.38 Omar Hayssam a fost adus sub pază strictă la sediul DIICOT pentru a fi audiat într-un nou dosar.
 
UPDATE Judecătorii au admis propunerea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
 
UPDATE 11.45 Omar Hayssam a declarat vineri, în faţa instanţei, că dosarele sale sunt rezultatul faptului că s-a luat „de bun” că el este terorist şi că apoi toată lumea a ţinut cont de asta, fără să vadă şi binele făcut de el - „5.000 de locuri de muncă”.
 
Hayssam a adăugat că "îl doare sufletul" atunci când este numit "teroristul numarul 1 al României" şi că este gata să colaboreze cu "toate organele statului" pentru clarificarea aspectelor care îl privesc.

Totuşi, sirianul a refuzat să dea o declaraţie în faţa judecătorului care a dezbătut propunerea de arestare preventivă făcută pe numele său de DIICOT, în dosarul de înşelăciune şi delapidare. Hayssam a arătat, fără să se consemneze la dosar, că nu a refuzat să primească rechizitoriul prin care a fost deferit justiţiei în acest caz, ci doar a vrut ca acesta să-i parvină în prezenţa unui avocat ales.

Sirianul a precizat că deşi în cursul zilei de joi a primit vizita unor membri ai familiei sale, tot nu s-a reuşit găsirea unui „avocat specializat”.

„Trebuie văzut în ce condiţii au fost luate declaraţiile. Declaraţiile au fost luate sub presiunea faptului că Omar Hayssam este terorist. Eu nu am nicio participaţiune în acest dosar. Trebuie confruntate persoanele ce au dat declaraţii. Grupul infracţional nu a fost condus de mine”, a declarat Hayssam, în faţa instanţei.

Acesta a mai arătat că anchetatorii i-ar fi pus în spate firme-fantomă, care ar fi avut legătură cu el pentru simplu fapt că a fost declarat teroristul numărul 1 al României.

Sirianul a adăugat că în anii de şedere în România s-a comportant ca orice cetăţean normal, a fost om de afaceri prosper şi nu înţelege cum se face că, peste noapte, a devenit terorist şi cel mai mare infractor al ţării.
 
UPDATE 11.15 Procurorul DIICOT prezent vineri la Tribunalul Bucureşti a arătat în faţa instanţei că sirianul a fost şeful grupului infracţional şi că se impune măsura preventivă în cazul acestuia.

Pe de altă parte, avocatul din oficiu al lui Omar Hayssam a arătat, în faţa instanţei de judecată, că probele procurorilor nu dovedesc acuzaţiile aduse clientului său. Totodată, avocatul a arătat că, în raport cu situaţia actuală a lui Omar Hayssam - care execută în regim de detenţie pedeapsa de 20 de ani de închisoare în dosarul de terorism -, nu mai sunt valabile argumentele procurorilor potrivit cărora sirianul ar trebuie arestat pentru a nu se sustrage sau nu a fugi de la judecată ori pentru că acesta prezintă pericol social concret.

Tribunalul Bucureşti a rămas în pronunţare în acest caz, urmând să stabilească dacă emite sau nu un mandat de arestare pe numele lui Hayssam.
 
UPDATE 10.00 Omar Hayssam a fost adus vineri dimineaţă, de la Penitenciarul Rahova, la Tribunalul Bucureşti. Odată ajuns în faţa instanţei, sirianul a solicitat şedinţă secretă, însă judecătorii i-au respins cererea. Hayssam susţine în continuare că nu are apărător.

Duba venită de la închisoare a fost însoţită de trupele speciale, în condiţiile în care Omar are o condamnare pentru fapte de terorism.
 
Astăzi este a doua oară când Omar Hayssam va fi adus la tribunal în acest caz. Pe 31 iulie judecătorii au discutat iniţial această cerere, dar au stabilit un nou termen. Motivul: sirianul nu intrase deloc în contact cu familia sa de când s-a întors în ţară şi nu avea nici apărător. 
 
Tot atunci, Hayssam a declarat că solicită instanţelor „internaţionale” şi celor din România redeschiderea dosarelor în care a fost judecat în lipsă, „pentru aflarea adevărului” şi a spus că este „traumatizat” de ultimele evenimente în care a fost implicat. 
 
„Sunt traumatizat datorită evenimentelor prin care am trecut. Cer redeschiderea tuturor dosarelor în care am fost judecat în lipsă, pentru aflarea tuturor adevărurilor şi voi depune toate probele şi vă garantez că se vor afla”, a declarat Hayssam în faţa instanţei. 
 
În acest dosar, Omar Hayssam a fost trimis în judecată în octombrie 2012 de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), alături de fratele său, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi. 
 
Potrivit DIICOT, cei cinci ar fi constituit un grup infracţional organizat şi ar fi acţionat premeditat şi planificat în vederea nerestituirii creditelor şi trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water şi SC Rio Soft Drinks SA în cadrul altor societăţi din „Grupul Manhattan”. 
 
Procurorii susţin că Omar Hayssam şi complicii lui au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water şi Rio Soft Drinks SA, după care au transferat patrimoniile celor două companii (fabrica de sucuri Rio din Timişoara şi fabrica de îmbuteliere ape minerale şi sucuri Bucovina din Vatra Dornei) către alte societăţi reale sau fantomă din „Grupul Manhattan”. 
 
Prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infracţiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, 17,3 milioane de lei pentru infracţiunea de spălare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro. 
 
Omar Hayssam a fost condamnat de instanţele din România în patru dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul "Volvo Truck", 3 ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu”, 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei. Primele trei condamnări sunt definitive. 
 
El a reuşit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în ţară pe 19 iulie. 
 
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
Teroristul Omar Hayssam a ajuns miercuri la Tribunalul Bucureşti unde s-a discutat o cerere a procurorilor de arestare preventivă a acestuia. În dosarul în care procurorii cer din nou ca sirianul să rămână după gratii, acesta este acuzat de delapidare, prejudiciul pe care l-ar fi adus statului fiind de aproximativ 20 de milioane de euro.
 
 
Omar Hayssam a fost adus, vineri dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat de privatizarea fostei Întreprinderi de Piese Radio şi Semiconductori (IPRS) Băneasa. Sirianul a stat la sediul DNA aproximativ 40 de minute.
 

Alba-neagra cu Hayssam. Filmul zilei în care teroristul numărul 1 al României s-a pierdut birocratic între instituţii

Teroristul Omar Hayssam a fost mutat marţi la Penitenciarul Rahova. Totul s-a petrecut însă în mare secret. Taina a fost atât de mare încât nici instanţa Tribunalului Bucureşti, care l-a aşteptat marţi dimineaţă pe Hayssam pentru a discuta cererea procurorilor de arestare într-un dosar de delapidare, nu a ştiut unde se află.
 

Cum au fost achitaţi complicii la fuga lui Omar Hayssam

SRI a reconstituit întregul traseu până în Siria al teroristului condamnat în România, stabilind la nivel de minut fiecare pas al său şi al celor care l-au ajutat să fugă. Judecătorii însă nu au luat în seamă în raportul SRI.
 

Omar Hayssam nu a fugit: „A avut un zbor confortabil“

Avocaţii sirianului nu au negat faptele de terorism ale clientului lor, dar au încercat să-i obţină o pedeapsă pentru o banală trecere frauduloasă a frontierei.

Omar Hayssam, liber în Siria. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a afirmat în 2010: Hayssam va fi extrădat în România după ce-şi va ispăşi pedeapsa din Siria

Autorităţile siriene ar trebui să-l pună în libertate astăzi pe Omar Hayssam, condamnat în ţara natală pentru subminarea puterii de stat. Omar Hayssam urmează să fie eliberat după patru ani petrecuţi în Penitenciarul nr. 1 din Siria, acolo unde se află încarcerat din ianuarie 2008.
 

Filmul răpirii orchestrate de Hayssam

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului General, ideea răpirii jurnaliştilor români în Irak i-a venit lui Omar Hayssam în ianuarie 2005, după ce a urmărit la Al-Jazeera cazul jurnalistei italiene Giuliana Sgrena, răpită şi ea pe 4 februarie 2005 de Organizaţia Jihadului Islamic.

8 ani de la „Răpirea din Irak”. Întreaga poveste, aşa cum şi-o amintesc cei trei ziarişti luaţi ostatici de complicii lui Omar Hayssam

La 28 martie 2005, trei jurnalişti români, Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci (ambii la Prima TV) şi Ovidiu Ohanesian (de la „România liberă”), au fost răpiţi în Bagdad, capitala Irakului. Împreună cu cei trei jurnalişti a fost luat ostatic şi Mohammad Munaf, cetăţean american de origine irakiană. Acesta din urmă se oferise să fie ghidul românilor pe durata deplasării jurnalistice la Bagdad.

Teroristul Omar Hayssam a fost adus în România

Omar Hayssam a fost adus în România. Aşa a anunţat vineri dimineaţa purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Bogdan Oprea. Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism după ce a fost găsit vinovat de răpirea în Irak - în martie 2005 - a jurnaliştilor români Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jeanne Ion. La aflarea veştii jurnalistul Ovidiu Ohanesian s-a arătat surprins de vestea aducerii în ţară a teroristului.

Remus Ştefureac, analist politic: „Recuperarea lui Hayssam transmite un semnal: statul nu se mai joacă”

„Recuperarea lui Omar Hayssam este importantă. Epoca privilegiilor de grup şi a negocierilor subversive începe să apună”, comentează analistul politic Remus Ştefureac, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ion Petrescu, analist militar: Hayssam Khaled Omar, prima piesă căzută într-un Domino abia început

„Hayssam, acest fost partener de dialog, evident pragmatic, al unor figuri cunoscute, consacrate, încă prezente în arena politică internă, a fost returnat autorităţilor române de oficiali sirieni, care au demonstrat astfel că se ţin de cuvânt, respectă acordurile bilaterale şi deţin puterea reală, dincolo de sincopele războiului civil, la Damasc”, scrie analistul militar Ion Petrescu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările