Noul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, cheltuieli lunare mai mari decât salariul. Cum reuşeşte „să supravieţuiască“

Noul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, cheltuieli lunare mai mari decât salariul. Cum reuşeşte „să supravieţuiască“

Eugen Teodorovici este noul ministru al Finanţelor FOTO Mediafax

Eugen Orlando Teodorovici, noul ministru al Finanţelor Publice, are patru împrumuturi care, însumate, depăşesc 800.000 de euro pentru care trebuie să plătească, lunar, peste 5.400 de euro. Potrivit unei anchete realizate de Digi24, salariul ministrului nu acoperă nici măcar un sfert din datoriile pe care le are acesta, însă Teodorovici ar obţine venituri şi din chirii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Teodorovici are patru case în Bucureşti, una dintre ele fiind moştenită, iar alte trei cumpărate cu credite ipotecare contractate în 2007 şi 2008. Împrumuturile de la bănci însumează 712.000 de euro.
 
În 2011, ministrul Finanţelor a mai luat, de la o persoană fizică, 100.000 de euro împrumut, bani ce trebuie să îi înapoieze în zece ani. În total, arată declaraţia de avere, ministrul are datorii de 812.000 de euro.
 
„Pentru un credit de 320.000 de euro, rata ar fi venit în jur la 1.900 de euro. În cazul unui alt credit de 240.000 de euro pe 25 de ani, rata ar veni undeva în jurul sumei de 1.550 de euro. Pentru următorul credit, rata ar fi în jur de 933 de euro. Se pare că mai există un credit luat de la o persoană fizică. Ne va da o rată de aproximativ 833 de euro. Totalul ar fi de 5.216 euro”, explică Dragoş Nichifor, expert în credite bancare, citat de Digi24.
 
Veniturile lunare ale ministrului Teodorovici vin din souă surse, respectiv din salariul său de aproximativ 1.200 de euro, dar şi din închirierea uneia dintre case, cu 5.000 de euro.
 
Până în 2013, în vila ministrului Finanţelor Publice, de pe strada Crişana din Bucureşti, a funcţionat restaurantul cu specific spaniol al societăţii Casa Marieaan SRL. Această firmă a fost înfiinţată în 2008 de Sofia Costache şi de Iulia Teodorovici, soacra, respectiv mama ministrului.
 
În decembrie 2009, Iulia Teodorovici îi cedează toate acţiunile cuscrei sale. La Registrul Comerţului, soacra ministrului Finanţelor Publice a declarat că locuieşte într-o garsonieră din Sectorul 3.
 
Un reporter al Digi 24 a luat legătură cu mama ministrului care nu a vrut să facă declaraţii despre societatea Casa Marieean.
 
Reporter: Casa Marieean, în care aţi fost acţionară cu doamna Costache Sofia.
Iulia Teodorovici: Nu mă bag... nu ştiu. Nu mai am nimic.
Reporter: Aţi figurat acţionară în această firmă.
Iulia Teodorovici: Da. Eu nu am nimic. Nu mai am. Nu mai ştiu.
Reporter: Era o firmă, Casa Marieean, care îi plătea domnului ministru pentru restaurant o chirie de 5.000 de euro lunar.
Iulia Teodorovici: Da, nu mă întrebaţi pe mine treburi din astea. Eu nu vreau să intru în rahaturi din astea.

Casa Marieaan, fără succes în afaceri 

Tot în 2009, restaurantul deţinut de Casa Marieaan SRL a închiriat vila din strada Crişana cu 5.000 de euro pe lună, de la Teodorovici. Potrivit bilanţurilor contabile depuse la Ministerul Finanţelor Publice, firma Casa Marieaan SRL nu a avut succes în afaceri.
 
În 2009, Casa Marieaan, firmă fără niciun angajat, a câştigat mai puţin decât a cheltuit. Cifra de afaceri a fost de 32.000 de lei. Cheltuielile anuale, de 288.940 lei, adică aproximativ 5.700 de euro lunar.
 
În 2010, societatea a avut o cifră de afaceri de aproape 250.000 de lei (242.332 de lei) şi cheltuieli de 741.142 de lei. Ulterior, în 2011, administratorul restaurantului a declarat la Fisc că nu a încasat nimic, iar cifra de afaceri a fost tot zero. Cheltuielile, însă, au fost de 5.000 de euro lunar, contravaloarea chiriei.
 
Un an mai târziu, are o cifră de afaceri de aproape 120.000 de lei (115.421 lei) şi cheltuieli de doar 145.000 de lei (145.604 lei). Asta înseamnă că, lunar, firma a cheltuit aproximativ 3.000 de euro, o sumă inferioară contravalorii chiriei lunare pe care trebuia să o plătească ministrului.
 
Singurul an în care cifra de afaceri a fost mai mare decât cheltuielile a fost 2013. Firma a declarat aproximativ 814.000 de lei cifra de afaceri (814.495 lei) şi cheltuieli de 500.000 de lei. Societatea îşi schimbă profilul de activitate şi renunţă la contractul de închiriere.
 
„Scopul unei societăţi comerciale este acela de a realiza profit. O astfel de situaţie mie îmi scapă logicii, ceea ce mă duce în tărâmul ideilor că este folosită în alte scopuri. (...) Fie e folosită drept paravan, fie este utilizată în scopul păgubirii unuia sau unora”, spune George Măgureanu, profesor de drept fiscal.
 
Ulterior, în noiembrie 2013, la Registrul Comerţului este înmatriculată firma Pata Negra Copas Y Tapas SRL, la care 55% din acţiuni erau deţinute de mama ministrului Orlando Teodorovici, Iulia, şi 45% de Elena Angela Ilie. Societatea îşi declară sediul social în locuinţa ministrului, după ce încheiase cu acesta un contract gratuit de comodat.
 
După aproape cinci luni, în mai 2014, se semnează un contract de închiriere, contra sumei de 5.000 de euro lunar, între ministrul Teodorovici şi societatea nou înfiinţată. Noul restaurant nu a depus la Ministerul Finanţelor Publice bilanţul pe 2013.
 
Mama ministrului, acţionar majoritar în firmă, locuieşte într-un bloc de la intrarea în cartierul Ferentari.
 
Reporter: Acum figuraţi într-o altă firmă, Pata Negra, unde sunteţi acţionar majoritar cu 55% care îi plăteşte în continuare 5.000 de euro lunar domnului ministru.
Iulia Teodorivici: Da, nu mă întrebaţi pe mine treburi din astea. Nu ştiu nimic. Nu mă întrebaţi.
Reporter: Pentru cât timp i-aţi plătit chirie?
Iulia Teodorivici: Nu mă întrebaţi pe mine. Nu discut eu treburi din astea. 

Ce spune ministrul: Creditele le plătesc din chirii

Ministrul Eugen Orlando Teodorovici spune că îşi plăteşte creditele din chiriile încasate de la firma mamei.
 
„Valoarea cumulată a ratelor lunare aferente celor trei împrumuturi bancare menţionate este de aproximativ 5.400 de euro. Cele trei proprietăţi sunt deţinute împreună cu Florentina Costache, iar drepturile şi obligaţiile aferente acestor proprietăţi sunt comune. Valoarea chiriilor de 5.000/lună reprezintă venituri comune cu Florentina Costache”, a precizat ministrul Finanţelor.
 
Conform CV-ului depus la Guvern, din 1991, ministrul Eugen Orlando Teodorovici a fost angajat doar la stat. La fel şi fosta sa soţie. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările