Niciun candidat înscris pentru şefia DNA, DIICOT sau Parchetul General. Luni, ultima zi de înscrieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Licu ar fi transmis procurorilor CSM că nu doreşte să candideze la şefia Ministerului Public
Bogdan Licu ar fi transmis procurorilor CSM că nu doreşte să candideze la şefia Ministerului Public

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat că până vineri niciun procuror nu s-a înscris la selecţia pentru funcţiile de şef la DIICOT, DNA şi Parchetul General, iar termenul pentru depunerea dosarului expiră luni. „Lumea aşteaptă ultima zi”, a spus ministrul Justiţiei.

„Niciunul nu s-a înscris până acum. Dar nu mă îngrijorez, pentru că lumea aşteaptă să vadă ce s-a întâmplat în ultima zi. (...) Nu s-a înscris nimeni, dar nu sunt îngrijorat, pentru că aud colegi în CSM: „Lăsaţi, domnule ministru, mulţi o să se înscrie în ultima zi”, a declarat Cătălin Predoiu, la Realitatea Plus.

Potrivit ministrului Justiţiei, înscrierile pentru concursul de ocupare a funcţiilor de şef la DIICOT, DNA şi Parchetul General se încheie luni, 23 decembrie.

Potrivit Ziare.com, Bogdan Licu le-ar fi transmis joi seară membrilor din Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că nu vrea să candideze pentru funcţia de procuror general al României.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât respingerea solicitării de delegare în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a Giorgianei Hosu. Hosu este, în prezent, adjunct DIICOT. Aceasta a preluat atribuţiile şefului Direcţiei după ce Felix Bănilă a demisionat din funcţie. Pe de altă parte, procurorii CSM i-au rpelungit delegarea lui Bogdan Licu pentru încă două luni, până la finalizarea selecţiei demarate de ministrul Justiţiei.

Cătălin Predoiu: Am votat pentru stabilitate

Cătălin Predoiu a explicat că la Secţia pentru procurori a CSM au fost respinse delegările pentru Giorgiana Hosu şi Oana Hăineală în funcţii de conducere în DIICOT deoarece trebuie să existe „stabilitate”. Bogdan Licu a primit, însă, prelungirea delegării ca şef al Parchetului General, scrie Mediafax.

„S-a discutat. Eu am exprimat punctul de vedere ca în perioada aceasta, până la numirea procurorilor-şefi la Parchetul General, adjuncţii, şefii de secţie la DNA, DIICOT să avem stabilitate în sistem şi ca cei care deţin deja aceste funcţii să mai primească o delegare de două luni de zile. E opinia mea, cred în ea, nu are legătură cu nicio persoană. (...) Nu critic, s-a discutat, s-a votat democratic, legal, iau lucrurile ca atare”, a declarat Cătălin Predoiu, la Realitatea Plus.

Potrivit ministrului Justiţiei, votul pe care l-a dat, joi, în secţia pentru procurori a CSM a fost pentru „stabilitate”.

„Eu am votat pentru stabilitate, plecând de la premisa, de la un cuget pe care-l ştiu curat că nu înseamnă nici favorizarea cuiva, nici că cineva pleacă din start cu un avantaj. Dimpotrivă. Nu critic pe nimeni. Era bine să fie această stabilitate”, a mai spus Predoiu.

Parchete fără şefi plini

Reamintim că după revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA în luna iulie 2018, ministrul de atunci, Tudorel Toader, a încercat în mod repetat numirea Adinei Florea la conducerea parchetului anticorupţie. Nominalizarea acesteia a venit după ce îi respinsese anterior pe toţi cei patru candidaţi care îşi depuseseră candidatura, printre care Florentina Mirică şi Marius Iacob, procurori DNA cu experienţă. Conducerea DNA a fost asigurată întâi de către Anca Jurma iar, din ianuarie 2018, de către Nistor Călin. 

Şi Ministerul Public este fără un şef plin de opt luni, Bogdan Licu preluând interiamr funcţia de procuror general după încheierea mandatului lui Augustin Lazăr. Ministrul Toader a încercat numirea unui nou procuror general însă, în primă fază nu a fost mulţumit de nicio candidatură depusă, iar reluarea procesului de selecţie a fost abandonată odată cu demiterea sa la finalul lunii martie. Tudorel Toader a reuşit însă numirea unui şef în fruntea DIICOT în persoana lui Felix Bănilă, un procuror care s-a lăudat cu modul în care a instrumentat un dosar ce privea incendierea unor căpiţe de fân. Numit şef al procurorilor antimafia în iulie 2018, în ciuda opoziţiei a trei sferturi din procurorii din subordine, mandatul său avea să se încheie odată cu modul dezastruos în care DIICOT a instrumentat dosarul Caracal. Acesta şi-a prezentat demisia la începutul lunii octombrie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite