STUDIU Românii au mai multă încredere în ONG-uri şi firme private decât în partidele politice de la noi din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Organizaţiile non-guvernamentale (ONG-uri) se bucură de o încredere mai mare decât instituţiile politice de la noi din ţară. De asemenea, mai mulţi români au încredere în companiile private decât în cele de stat.

Cel puţin aşa arată un studiu recent publicat de APAPR (Asociaţia pentru Pensiile Adiministrate Privat România). Concret, o treime din respondenţii acestui studiu sociologic, realizat în perioada 28 august – 13 septembrie, au încredere în ONG-uri. 

Asta, în timp ce numai 15 % au încredere în Guvern, acelaşi procent fiind valabil şi pentru Parlament. De remarcat este şi doar 9% au încredere în partidele politice. „La nivelul ţărilor post-comuniste aşteptările sunt oarecum diferite, întrucât acestea au moştenit din perioada comunistă o tradiţie de neîncredere instituţională, menţinută de contextele unor tranziţii post-comuniste dificile. 

În plus, spre deosebire de ONG-urile create la nivelul comunităţilor în vestul Europei, primele asociaţii din Est apar ca urmare a unui « import de democraţie» finanţate de fonduri din străinătate, cu sprijin redus sau deloc din partea statului sau a cetăţenilor“, arată specialiştii.

Încredere mai mare în companiile private decât în cele de stat

Acelaşi studiu subliniază că mai mulţi români au încredere în companiile private (42%) decât în cele de stat (30%). De asemenea, pentru sectorul finanţe-bănci, cel mai mare grad de încredere este pentru administratorii fondurilor de pensii private, respective 32%. Pe locul al doilea se află băncile, cu o cotă de 27% încredere, urmate de societăţile de asigurări, cu 26%.

Potrivit respondenţilor, grija zilei de mâine se referă, la propriu, la ziua de mâine, şi nu la economisire pe termen lung. Mai exact, 51% din români nu pot să economisească nimic din salariul pe care îl încasează lunar, iar 45% economisesc cu regularitate. 

Românii schimbă leii în valută pentru a economisi

Pentru a-şi controla mai bine bugetul, românii apelează la diverse metode. O parte prefer să convertească lei în valută pentru a avea acces mai greu la bani, alţii se înhamă la un credit de nevoi personale ca formă de presiune externă pentru a economisi. 

De asemenea, dacă cheltuie o anumită sumă, unii români îşi propun să pună deoparte dublul sumei cheltuite, în timp ce alţii economisesc pe timp de vară când cheltuielile pentru utilităţi sunt mai mici. Nu în ultimul rând, sunt români care stabilesc o sumă fixă pentru cheltuielile lunare, economisind restul. 

„Salariile sunt încă mici şi mulţi nu au luxul de a economisi, în acelaşi timp într-adevăr e vorba despre un anumit grad de educaţie financiară, mulţi îşi dau seama că nu putem să ne bazăm doar pe o pensie de la stat, important e să creştem rata de economisire. Dacă ai o locuinţă şi investeşti în asta şi asta e vorba de o economisire, îi creşti valoarea. Şi într-o perioadă în care dobânda la banca e relativ mică, pui banii ca să îi ai în siguranţa şi că e uşor să tranzacţionezi decât să te gândeşti la banii pentru viitor, creşte economia atunci creşte şi rata de economisire”, conchid specialiştii. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite