Mai mulţi cetăţeni români au fost evacuaţi din Afganistan. Forţele Aeriene Române pregătesc extragerea ultimilor români din Kabul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Onofrei a fost evacuată din Afganistan la bordul aeronavei britanice
Daniela Onofrei a fost evacuată din Afganistan la bordul aeronavei britanice

Opt români au fost evacuaţi din Afganistan şi au ajuns în Dubai. O parte dintre ei au fost la bordul unei aeronave Boeing C-17 Globemaster III a Royal Air Force. Alţi 27 de români ar urma să fie extraşi din Afganistan cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române.

Între românii evacuaţi se află şi Daniela Onofrei, fost controlor de trafic aerian la Forţele Aeriene Române şi actual angajat al companiei GSS UK Ltd care operează pe aeroportul din Kabul. Ea a povestit pentru TVR care este situaţia în Kabul, de unde a plecat cu un zbor britanic, împreună cu alţi români.

„Am reuşit să plec cu un zbor britanic. Din ce ştiu eu, marea majoritate au reuşit să plece azi dimineaţă şi sunt deja pe drum spre o destinaţie sigură. Nu am informaţii despre câţi români au mai rămas în Kabul, dar oricum nu mai sunt foarte mulţi şi vor pleca şi ei în decursul zilei de astăzi. Atmosfera în Kabul era destul de liniştită şi toată lumea este în siguranţă acolo.” a declarat Daniela Onofrei. 

Din cei 36 de cetăţeni români aflaţi în Afganistan, 8 au reuşit să plece cu zboruri britanice sau americane. Conform MAE, în Afganistan mai sunt 27 de romani, iar preşedintele Klaus Iohannis a dispus implicarea de urgenţă a Forţelor Aeriene Române pentru a evacua cetăţenii români aflaţi în Afganistan.

”Împreună cu Ministerul Apărării şi Forţele Aeriene Române au fost parcurse în regim de urgenţă, pe parcursul zilei de ieri şi al nopţii, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetăţenilor români. Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obţinută în foarte scurt timp şi ultima autorizaţie de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor”, a transmis MAE.

Conform MAE, În cursul nopţii de 16/17 august au părăsit Afganistanul încă 16 cetăţeni români.

”De la momentul apelului MAE de ieri către cetăţenii români aflaţi încă în Afganistan şi care nu-şi notificaseră prezenţa, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezenţa a încă 7 cetăţeni români. În acest moment, conform evidenţelor MAE, mai sunt 27 de cetăţeni români aflaţi în Afganistan”, a explicat ministerul.

 Premierul Florin Cîţu a anunţat luni că 35 de cetăţeni români se află în Afganistan şi că a propus trimiterea unui avion care să îi aducă pe aceştia în ţară. Preşedintele Klaus Iohannis a dispus implicarea de urgenţă a Forţelor Aeriene Române pentru evacuarea cetăţenilor români din Afganistan, decizia fiind luară la propunerea premierului, a transmis apoi Administraţia Prezidenţială. Ministerul de Externe a precizat luni că majoritatea celor 35 de cetăţeni români care se mai află în Afganistan sunt personal de securitate angajat de UNAMA, respectiv de o companie de profil.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite