Instanţa a decis să suspende hotărârile care vizau exproprierile din Mogoşoaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunalul Bucuresşti FOTO Arhivă
Tribunalul Bucuresşti FOTO Arhivă

Tribunalul Bucureşti a suspendat exproprierile decise de Consiliul local din Mogoşoaia. Instanţa a decis şi sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionale privind articolul 5, litera dd din OUG 57/2019. Hotărârea este executorie, însă poate fi atacată cu recurs.

Tribunalul Bucureşti a admis cererea de chemare în judecată şi a suspendat executarea HCL Com. Mogoşoaia nr.110/26.11.2021, nr.115/14.12.2021 şi nr.116/14.12.2021 până la pronunţarea instanţei de fond. 

„Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată în interesul pârâţilor, de către Judeţul Ilfov. (...) Pronunţată azi, 18.02.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti. 

Hotărârea este „executorie de drept, potrivit art.14 alin.4 din Legea nr.554/2004”, însă poate fi atacată „cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, care se va depune, în caz de formulare, la Tribunalul Bucureşti, sub sancţiunea nulităţii”.

Totodată, judecătorii au decis sesizarea CCR pentru a se pronunţa cu privire la numărul de voturi necesar pentru decizii de consiliu local privind exproprierile. „Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României formulată de pârâţi. În temeiul art.29 alin.4 din Legea nr.47/1992 sesizează Curtea Constituţională a României cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoz.art.5 lit.dd din OUG nr.57/2019”, se mai arată în hotărârea instanţei.

Sesizarea CCR face referire la numărului de voturi necesare pentru hotârârea de expropriere a mai multor terenuri, decisă de Consiliul Local al comunei Mogoşoaia, în data de 14 decembrie, fiind 10 voturi „pentru” şi nu 11, aşa cum cere legea, Consiliul Local al comunei având 15 consilieri. 

Potrivit art.5 lit.dd din OUG nr.57/2019, ce stabileşte cum se calculează majoritatea pentru a aproba hotărâri ce privesc proprietatea, majoritatea calificată este „primul număr natural care este mai mare decât valoarea numerică rezultată în urma aplicării fracţiei/procentului stabilite/stabilit prin lege la totalul membrilor organului colegial stabilit în condiţiile legii”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite