Incendiu la Spitalul Piatra Neamţ. O comisie va verifica dacă la secţia ATI s-au făcut modificări care impuneau autorizare ISU

Incendiu la Spitalul Piatra Neamţ. O comisie va verifica dacă la secţia ATI s-au făcut modificări care impuneau autorizare ISU

Echipamentele din secţia ATI a spitalului Judeţean Patra Neamţ, distruse de flăcări

Şeful IGSU Dan Paul Iamandi a declarat că a dispus crearea a două comisii vizând incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ soldat cu moartea a zece persoane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una dintre comisii va determina cauza probabilă a incendiului, iar cea de a doua va verifica respectarea condiţiilor de autorizare, respectiv dacă în ultima perioadă s-au făcut modificări care impuneau solicitarea unei autorizaţii de la ISU.
 
La rândul său, premierul Ludovic Orban a susţinut că, din declaraţiile făcute în urmă cu câteva zile de managerul spitalului se ştie că erau prevăzute lucrări de instalaţii pentru mărirea numărului de paturi la ATI.
 
”Am dispus înfiinţarea a două comisii: una care va stabili cauza incendiului imediat ce se va putea, ce procurorul ne va permite accesul în interior;  a doua comisie se va ocupa de verificarea în teren a respectării condiţiilor de autorizare. Să verifice dacă cumva în aceaa secţie s-au făcut modificări în ultima perioadă care impuneau solicitarea de autorizaţiei de securitate la incendiu de la ISU Neamţ”, a afirmat Iamandi, citat de news.ro.
 
La rândul său, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat că dacă spitalul a făcut orice modificare care necesita autorizaţii şi nu a cerut, atunci este alt aspect
 
”Din declaraţiile managerului spitalului făcute cu câteva zile înainte, se ştie că au fost prevăzute nişte lucrări de instalaţii care au fost prezentate ca fiind destinate creşterii numărului de paturi la Terapie Intensivă. De asemenea, există informaţii privitoare la mutarea de la et 3 la etajul 2 a pacienţilor de la Terapie Intensivă. Nu ne hazardăm să dăm niciun fel de interpretare”, a subliniat prim-ministrul.
 
„Spitalul fiind vechi, el a avut doar două autorizaţii pe două secţii care au avut modificări în ultimii ani”, a precizat şeful DSU, Raed Arafat. „Dacă nu s-au produs modificări, el nu trebuia să ceară, conform legii. Dar dacă s-au produs modificări şi n-a cerut, atunci aici este alt aspect şi echipa care s-a deplasat va verifica acest lucru”, a mai spus şeful DSU. 
 
La rândul său, secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a precizat că ancheta în cazul incendiului a fost preluată de Parchetul General, fiind desemnaţi doi procurori care se deplasează la faţa locului. Ei sunt sprijiniţi de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi Institutului Naţional de Criminalistică.
 
Lichidarea incendiului izbucnit la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ a durat aproximativ 20 de minute şi au acţionat peste 150 de persoane cu 35 de mijloace de intervenţie, a precizat generalul Paul Iamandi. Intervenţia a fost îngreunată de degajarea mare de fum, un fum negru.
 
Federaţia „Solidaritatea Sanitară”: Calitatea de lucrător în sistemul public de sănătate a ajuns la ora actuală cea mai riscantă ocupaţie
 
Calitatea de lucrător în sistemul public de sănătate a ajuns la ora actuală cea mai riscantă ocupaţiem afirmă Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, exprimându-şi regretul pentru tragedia de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu decesul a zece persoane şi cu rănirea altora, inclusiv a unui medic care încerca să salveze pacienţii.
 
”După cele întâmplate la Maternitatea Giuleşti am sperat că astfel de situaţii nefericite nu se vor mai întâmpla, atât pacienţii cât şi lucrătorii din spitale beneficiind de protecţie adecvată. Din nefericire, se dovedeşte că nu este aşa, la riscul deja foarte mare pe care îl generează infecţia cu SARS-CoV-2 asupra lucrătorilor din sănătate adăugându-se şi cele generate de infrastructura inadecvată. Calitatea de lucrător în sistemul public de sănătate a ajuns la ora actuală cea mai riscantă ocupaţie, o parte din noile riscuri răsfrângându-se şi asupra vieţii şi sănătăţii pacienţilor”, afirmă sindicaliştii.
 
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” îşi exprimă regretul pentru tragedia de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ şi transmite condoleanţe familiilor victimelor incendiului din secţia ATI a acestui spital.
 
”Suntem alături de colegele şi colegii aflaţi la datorie, care au fost răniţi în încercarea de a salva pacienţii din incendiu, în special de dr. Ioan Cătălin Denciu, a cărui viaţă este în pericol”, transmite federaţia, adpugând că ”profesioniştii din sănătate, aflaţi sub presiunea multiplelor solicitări generate de pandemia COVID-19 în contextul resurselor extrem de limitate, au nevoie de solidaritatea întregii societăţii pentru a trece prin aceste momente dificile”.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările