FOTO VIDEO Armata Română cumpără blindate americane şi Dacii Duster Army

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oshkosh JLTV sunt folosite de militarii aliaţi în cele mai periculoase zone de conflict FOTO 3rd Marine Division/Lance Cpl. Ujian Gosun
Oshkosh JLTV sunt folosite de militarii aliaţi în cele mai periculoase zone de conflict FOTO 3rd Marine Division/Lance Cpl. Ujian Gosun

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că în perioada imediat următoare va continua să achiziţioneze tehnică militară. În acestă fază este vorba de dotarea cu blindate americane Oshkosh JLTV pentru Forţele pentru Operaţii Speciale şi autospeciale Dacia Duster în varianta militarizată, dar şi de achiziţionarea unei noi escadrile de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon.

Concret, Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) vor fi dotate cu aproximativ 130 de blindate Oshkosh JLTV, în valoare de 227 milioane de lei. Ministerul Apărării Naţionale va atribui contractul în regim de urgenţă direct Guvernului SUA. Oshkosh JLTV vor înlocui mai vechile Humvee, care sunt considerate acum depăşite din punct de vedere al protecţiei asigurate militarilor. „Achiziţia vehiculelor de luptă blindate pentru subunităţi de operaţii speciale şi a suportului logistic iniţial se va realiza potrivit procedurii specifice Programului Foreign Military Sales – FMS, prin semnarea unor contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA, între Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Guvernul României, reprezentat de Ministerul Apărării Naţionale”, se menţionează în Nota de Fundamentare pentru adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentruu pentru aprobarea proiectului. 

Oshkosh JLTV este propulsat de un motor diesel de 340 de cai-putere cuplat la o transmisie automată cu şase viteze. Un vehicul blindat Oshkosh JLTV costă între 230.000 şi 270.000 de dolari şi poate ajunge la 433.539 de dolari, cu tot cu echipamentul militar care poate include chiar şi rachete ghidate anti-tanc, ceea ce înseamna că MApN va achiziţiona în jur de 120-130 de astfel de blindate. 

250 de SUV-uri Duster militarizate

Totodată, ministrul Nicolae Ciucă a anunţat că MApN va achiziţiona, până la finalul anului, aproximativ 250 de vehicule Duster, varianta militară, pentru suma de 32 milioane de lei. Varianta militară a Duster, cu mitralieră comandată, a fost prezentată prima dată acum câţiva ani, la parada militară de 1 Decembrie. 

Proiectul a fost dezvoltat în colaborare cu experţii Departamentului pentru Armamente al MApN. Potrivit celor de la Renault, Duster Army e un vehicul special adaptat de echipele de inginerie ale Renault România pentru a răspunde cerinţelor de transport ale Armatei Române, în conformitate cu standardele cerute de NATO. Vehiculul beneficiază de scuturi sub caroserie pentru motor, cutie de viteze, rezervor combustibil şi diferenţial spate. De asemenea, a fost conceput un sistem de protecţie exterior, tip roll cage, care este demontabil şi se fixează fără niciun impact asupra structurii caroserie. 

duster

În plus, Duster Army este dotat cu un troliu demontabil în faţă, cu un sistem pentru tractarea diferitor remorci militare, dar şi cu inele de ancorare pentru aerotransport. Apoi, maşina beneficiază de mai multe prize pentru alimentarea cu energie electrică, printre care două prize exterioare de 12V şi 24V ce pot fi folosite pentru interconectarea cu alte vehicule, dar şi o priză 220V pentru o încărcare constantă a bateriei pe durata staţionării. 

duster

FOTO gruprenault.ro

Camuflajul este asigurat prin folosirea unei vopsele speciale. În plus, există şi un sistem „black out”, care opreşte toate luminile vehiculului, atât din exterior, cât şi din interior, inclusiv bordul. În acest regim, iluminarea drumului va fi realizată cu ajutorul unor faruri speciale care îndreaptă fasciculul exclusiv spre sol. În fine, în funcţie de variantă, Duster Army este dotat cu diverse echipamente de comunicaţii la standarde NATO. Dotările deosebite au şi un preţ pe măsură. Preţul unui Duster în varianta militară depăşeşte 25.000 de euro. 

Apare o nouă escadrilă de F-16

În fine, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a anunţat recent că analizează posibilitatea ca, „în perioada imediat următoare”, să fie cumpărată încă o escadrilă de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon. „Cu certitudine, analizăm posibilitatea achiziţiei în perioada imediat următoare a încă unei escadrile şi, în funcţie de posibilitatea pe care o putem identifica la cei care doresc să vândă aceste aeronave, vom demara cât se poate de repede acest proces de achiziţie. Un lucru este cât se poate de cert, indiferent de unde vom achiziţiona aceste aeronave, ele trebuie să fie interoperabile cu cele pe care noi le avem deja.(...) Ca atare, concomitent cu procesul de operaţionalizare a escadilei de 16 aeronave pe care o avem deja, sunt în analiză posibilităţile şi oportunităţile prin care să continuăm acest proces de dotare a forţelor aeriene române cu avioane F-16”, a spus Nicolae Ciucă.

Vor trece la o configuraţie tehnică superioară

De altfel, în planurile de înzestrare, MApN are în vedere dotarea Forţelor Aeriene cu 40 de astfel de aeronave de luptă, flotă considerată de specialişti ca fiind una suficientă pentru misiunile pe care Forţele Aeriene Române le au de îndeplinit. Este vorba de „executarea permanentă a apărării spaţiului aerian naţional/NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate”, arată MApN.

Cele 16 aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea Forţelor Aeriene au configuraţie M5.2R, dar vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6XR. Între altele, avionele vor primi varianta de soft Tape 6, care este şi ultima şi cea mai modernă versiune instalată pe avioanele de acest tip. Aceasta permite o mai bună precizie a radarelor, multiple îmbunătăţiri ale senzorilor de zbor, dar şi lansarea de rachete de ultimă generaţie în procedură „trage şi uită“ de tip AMRAAM. 

Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile, pe scurt AMRAAM, este o rachetă aer-aer ultramodernă cu rază medie de acţiune (dincolo de raza vizuală), cu radar activ propriu. Conform unor specialişti, racheta AMRAAM are puţini rivali pe piaţă. S-a dovedit a fi letală în luptă, echipamentele de căutare fiind capabile să găsească rapid ţintele în cele mai dificile medii de luptă. Procurată de 37 de ţări, inclusiv SUA, racheta AMRAAM şi-a dovedit eficacitatea în luptă, fiind în dotarea unor avioane ca F-16, F-15, F / A-18, F-22, Typhoon, Gripen, Tornado şi Harrier. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite