Forţele Aeriene Române, despre aviatorul Ion Dobran: O valoare a Armatei care ne-a prezentat odiseea misiunilor de război, un destin care s-a contopit cu vocaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Dobran a participat la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene şi a avut 10 victorii aeriene confirmate Foto: Arhivă
Ion Dobran a participat la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene şi a avut 10 victorii aeriene confirmate Foto: Arhivă

Forţele Aeriene Române au transmis că astăzi, 24 septembrie 2021, este zi de doliu pentru aviaţia militară, după ce eroul din cel de-al Doilea Război Mondial, Iona Dobran a murit la vârsta de 102 ani.

„24 septembrie 2021, zi de doliu pentru aviaţia militară. Forţele Aeriene Române au primit astăzi cutremurătoarea veste a trecerii la cele veşnice a ultimului pilot de vânătoare supravietuiţor al celui de-al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent (rtr.) aviator Ion DOBRAN. Acesta s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de 24 septembrie 2021, la vârsta de 102 ani.  Înălţând un gând pios către ceruri, către nestinsa chemare a înaltului nemărginit şi etern, noi, colegii din marea familie a Forţelor Aeriene Române, aducem un ultim omagiu generalului-locotenent (rtr.) Ion Dobran, un om de o nobleţe sufletească rar întâlnită”, se arată într-un comunicat transmis de Forţele Aeriene Române.

Eroul din cel de-al Doilea Război Mondial a participat la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene şi a avut 10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile şi un avion distrus la sol.

„O valoare a Armatei României care ne-a prezentat odiseea misiunilor de război efectuate, un adevarat model pentru generaţia de astăzi, un destin care s-a contopit cu vocaţia, ne priveşte acum din Ceruri. A scrie în memoria Domniei Sale şi a ne lua rămas bun este foarte dureros, Forţele Aeriene Române au pierdut un simbol, un model de onoare şi demnitate militară, o sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii. Legendar erou al aerului, pilotul Ion Dobran a participat la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene şi a avut 10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile şi un avion distrus la sol, fiind, până în ultimul moment al vieţii, un veritabil militant al păstrării memoriei camarazilor care şi-au dat viaţa pentru patrie”, notează sursa citată.

Reprezentanţii Forţelor Aeriene Romane au transmis condoleanţe familiei generalului român.

„O să-i păstrăm neîntinată amintirea care va dăinui în sufletele noastre! În faţa acestei despărţiri suntem alături de familia greu încercată, căreia îi transmitem sincere condoleanţe şi un gând pios de mângâiere. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin păzit de îngeri, domnule general”, au mai transmis reprezentanţii Forţele Aeriene Române .

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite