Europarlamentarul Vasile Blaga, achitat de ÎCCJ în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Mediafax/Andreea Alexandru
Foto: Mediafax/Andreea Alexandru

Eurodeputatul liberal Vasile Blaga a fost achitat, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 700.000 de euro de la reprezentanţii unei firme pentru ca societatea respectivă să obţină contracte cu două companii naţionale.

"În baza art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedură penală achită pe inculpatul Blaga Vasile (...) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în forma de participaţie a complicităţii, prevăzută de art. 48 din Codul penal rap. la art. 291 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000. Cu drept de apel pentru procuror şi inculpat, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii", este decizia ÎCCJ.

În iulie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a decis reluarea procesului de la zero. Anterior, Tribunalul Bucureşti a dispus achitarea lui Blaga, însă procurorii au contestat hotărârea.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată în anul 2016 de DNA Ploieşti sub acuzaţia de trafic de influenţă.

În perioada 2011 — 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale”, spuneau procurorii.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite