Adrian Năstase a fost eliberat. Fostul premier nu are ce căuta în PSD timp de trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Năstase a fost eliberat, ieri, de către Tribunalul Bucureşti, iar unii dintre liderii PSD vorbesc despre revenirea sa în partid. Legal însă, el nu poate fi membru PSD până în 20 iunie 2016.

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis ieri ca fostul premier Adrian Năstase să fie eliberat din Penitenciarul Jilava.

Aici a stat aproape nouă luni după ce a fost găsit vinovat pentru că şi-a folosit influenţa funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii de sponsorizări pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În iunie 2012, instanţa a decis condamnarea acestuia la doi ani de închisoare cu executare, şi plata în solidar cu ceilalţi cinci inculpaţi din dosar a prejudiciului de 1,6 milioane de euro.

Fostul premier a ieşit mai devreme din închisoare pentru că, potrivit legii, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani pot fi eliberate condiţionat dacă efectuează o treime din pedeapsa stabilită de magistraţi.

Astfel, pe 9 februarie 2013, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsa lui Adrian Năstase, iar acesta putea fi eliberat.

La micşorarea pedepsei a contribuit şi buna purtare a fostului demnitar pe durata detenţiei, dar şi faptul că a redactat o lucrare ştiinţifică. Pe Năstase l-a mai ajutat să fie eliberat condiţionat şi participarea la 17 programe educaţionale în care a fost desemnat lector de către conducerea penitenciarului „datorită competenţelor sale”. În plus, acesta s-a implicat şi în lupta de prevenire şi stopare a TBC-ului.

Adrian Năstase şi-a făcut ieri apariţia în sala de judecată în ropotele de aplauze ale familiei, ale prietenilor, dar şi ale susţinătorilor săi care au fost prezenţi la toate termenele din proces.

Acuzele aduse de procuror au stârnit comentarii în rândul celor peste 80 de oameni prezenţi, unii dintre ei având tricolorul la gât. „Nu este drept faţă de un om care a făcut atât de multe pentru ţară să fie băgat în închisoare. Trebuie eliberat ca să aducă România pe drumul cel bun”, au spus cei din sala de judecată.

Înainte ca judecătorii să se retragă pentru deliberări, cei prezenţi au scandat în repetate rânduri  „Libertate!”. Imediat după aceea, sala s-a eliberat instantaneu, mare parte din cei prezenţi îmbarcându-se în maşini şi luând drumul Penitenciarului Jilava pentru a aştepta eliberarea fostului premier. Acesta a părăsit închisoarea în jurul orei 18.10 şi, potrivit apropiaţilor, însoţit de bodyguarzi şi familie, s-a dus direct la Clinica Sanador pentru un control medical.

Dosarele lui Năstase

Fostul premier Adrian Năstase mai are pe rol un dosar – „Zambaccian I“, deschis în 2006, în care este acuzat de luare de mită şi primire de foloase necuvenite. Acesta ar fi primit, în perioada 2001-2004, peste 100.000 de dolari (contravaloarea unor bunuri importate din China) şi 1.200.000 de lei (contravaloarea tâmplăriei din aluminiu şi lemn cu geam termopan, montate la imobilele din Bucureşti, strada Zambaccian nr. 16 şi din comuna Cornu, judeţul Prahova) pentru a o numi şi menţine în funcţiile de inspector general de stat şi preşedinte al Consiliului de Conducere la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) pe Irina Jianu.  

Judecătorii au decis să-l achite pe fostul premier de infracţiunea de luare de mită, dar l-au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj.

Procurorii DNA au formulat recurs, însă până acum nu s-a acordat un termen de judecare. Adrian Năstase a mai fost cercetat în alte două dosare importante, care au fost închise:

Dosarul „Mătuşa Tamara“, în care a fost achitat pe 3 septembrie 2012 şi Dosarul „Trofeul Calităţii“, în care a primit, pe 20 iunie 2012, doi ani de închisoare cu executare, pedeapsă ispăşită chiar ieri. 

În plus, Năstase mai este cercetat într-un dosar aflat la Parchet. De această dată el este acuzat de încălcarea regimului armelor şi muniţiilor.
 

Năstase nu poate reveni în PSD

Social-democraţii păstrează liber fotoliul de preşedinte al Consiliului Naţional, deţinut de Adrian Năstase. Mai mulţi lideri social-democraţi au vorbit, ieri, despre întoarcerea lui Năstase în partid chiar dacă, legal şi statutar, fostul premier nu ar avea voie să facă parte din PSD.

Potrivit Legii 14/2003, pot fi membri ai partidelor politice doar cetăţenii care, potrivit Constituţiei, au drept de vot. De altfel, o prevedere similară există şi în statutul PSD, potrivit căruia persoanele care şi-au pierdut drepturile electorale sau nu pot exercita funcţii publice nu pot face parte din partid.

Eliberarea lui Năstase din arest nu schimbă decizia definitivă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 20 iunie 2012 prin care fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare.

El şi-a pierdut, timp de doi ani după executarea pedepsei principale, care expira în 20 iunie 2014,  dreptul de a alege şi de a fi ales. Din aceste calcule, reiese că Năstase nu ar putea reveni în PSD până în 20 iunie 2016.

Cu toate acestea, liderii PSD evită să se pronunţe ferm în privinţa interdicţiei privind revenirea lui Adrian Năstase în partid.

Liderii PSD se feresc să îl respingă

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat că va avea o discuţie cu Adrian Năstase despre revenirea acestuia în PSD şi despre ceea ce va dori să facă acesta în politică.

„O să studiez şi eu mai bine ca să vă spun care sunt interdicţiile şi în primul rând după cum se decide şi în hotărârea judecătorească. Statutul PSD nu poate decât să respecte Legea partidelor“, a afirmat, ieri, Ponta.

„Putem să adoptăm decizii politice, iar decizia de a păstra vacantă funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional este o decizie politică. Nimeni nu ne poate obliga să organizăm alegeri sau să o ocupăm în vreun fel“, a explicat liderul PSD. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, este unul dintre avocaţii revenirii lui Năstase în partid. Întrebat de jurnalişti dacă Adrian Năstase îşi poate regăsi un loc în PSD după ce va fi eliberat, el a răspuns: „De ce nu? Sigur“.

Iliescu a evitat, însă, să comenteze dacă revenirea lui Năstase în PSD se va produce la Congresul PSD din aprilie. „Poate, nu ştiu. De ce să facem speculaţii?“, a răspuns Iliescu.

El este, însă, convins că social-democraţii vorjudeca aşa cum trebuie, având în vedere calităţile lui Năstase. „E un om cu merite pe care nimeni nu le poate contesta şi cu calităţi deosebite. Nu-s mulţi politicieni în această ţară care să aibă pregătirea, orizontul, experienţa unui om ca Năstase“, a spus Iliescu.

Ce lasă în urma lui

Adrian Năstase a părăsit ieri penitenciarul după 271 de zile de detenţie. Este primul dintre cei şase condamnaţi în dosarul „Trofeul Calităţii“ care este eliberat.

Ceilalţi, consideraţi executanţi în afacerea strângerii ilegale de fonduri pentru campania electorală, mai au de aşteptat peste cinci ani, pentru că au pedepse mult mai mari. Practic, complicii lui Adrian Năstase au fost pedepsiţi mai dur decât beneficiarul operaţiunii.

Ce mai fac, însă, ceilalţi condamnaţi? La fel ca fostul premier,  Bogdan Popovici, organizator al evenimentului „Trofeul Calităţii în Construcţii“, are un blog unde îşi povesteşte drama prin care trece. Are de executat şase ani de închisoare, la fel ca şi soţia lui, Marina, implicată şi ea în organizarea „Trofeului Calităţii“.

„Am văzut-o pe Marina o singură dată în opt luni. Aşa-zisul drept la o vizită penală lunară – prin geamul separator – nu ne-a fost acordat niciodată“, scria Bogdan Popovici pe blocul său, în urmă cu o lună.

Povesteşte infernul din închisoare

Omul de afaceri povesteşte tot pe blog condiţiile grele de detenţie din penitenciarele româneşti, dar şi că educarea infractorilor este aproape inexistentă.

„Programele de educaţie şi muncă sunt răul cel mai mare de la rădăcina sistemului. Atunci când pe hârtie există ceva-ceva programe de cele mai multe ori birocraţia uriaşă şi învechită sufocă orice eficienţă. Pe hârtie există educatori, psihologi chiar. Există şi-n carne şi oase.

Dar ei doar plimbă hârtii printre calculatoare învechite“, consideră Popovici, care nu uită să spună în continuare că este victimă colaterală într-un proces pe care îl numeşte „asasinatul politic al lui Adrian Năstase“.

Bogdan Popovici este încarcerat la Penitenciarul Rahova, în timp ce soţia lui, Marina, la Penitenciarul de Femei Târgşor.

Copilul născut departe de tată

Tot Bogdan Popovici a scris pe blog: „Pe 23 ianuarie 2013 s-a născut Maria. Un copil frumos, sănătos şi vioi, înalt de patruzeci şi nouă de centimetri şi greu de două kilograme şi nouă sute de grame. Numele tatălui Mariei este Cristian Mihail Vasile“.

Cristian Vasile, directorul firmei Eurografica, are o condamnare de şase ani de închisoare. Se afla în SUA când s-a dat sentinţa. A revenit în ţară la scurt timp şi s-a predat. Acesta este coleg de celulă cu Bogdan Popovici la Penitenciarul Rahova.

Jianu: „M-am gândit să mă omor“

Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, are de executat şase ani de închisoare. După sentinţă a aşteptat acasă venirea poliţiştilor pentru a fi condusă în penitenciar.

După nici două luni de detenţie, Irina Jianu a acordat presei un interviu în care a povestit că a avut gânduri sinucigaşe.

„M-am gândit să mă omor. Nu înainte de verdict, ci mai devreme. Pentru că nu doream să ştiu ce las în urma mea. Dar gata, mi-a trecut. Ceea ce a rămas în urma mea este o familie făcută praf“, a spus Irina Jianu din spatele gratiilor. Irina Paula Jianu se află încarcerată la Penitenciarul Bacău.

Fugara

Diana Gasparovici este singura care încă nu a ajuns în penitenciar. Gasparovici, fost inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, are de executat cinci ani de închisoare, însă pare de negăsit.

Diana Gasparovici figurează în continuare pe lista urmăriţilor. Spre finalul procesului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, avocaţii Dianei Gasparovici au afirmat că femeia ar fi internată într-un spital de psihiatrie, fără să aducă însă dovezi în acest sens.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite