Doi indivizi sunt cercetaţi penal după ce au scos la vânzare pe internet 500 de monede antice şi medievale din aur, argint şi bronz

Doi indivizi sunt cercetaţi penal după ce au scos la vânzare pe internet 500 de monede antice şi medievale din aur, argint şi bronz

Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au pus în aplicare 3 mandate de percheziţie domiciliară, într-un dosar privind comercializarea fără drept de monede antice şi medievale, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetările au fost declanşate la data de 17 octombrie a.c., atunci când poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat ar deţine mai multe monede antice şi medievale, din aur şi argint, pe care le-ar fi oferit spre vânzare în mediul online, cu livrare prin firme de curierat, inclusiv în afara ţării, ori predare personală în municipiul Bucureşti, se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.

Astfel de bunuri culturale au semnificaţie arheologică şi istoric-documentară, fiind susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional, provenind, cel mai probabil, din situri arheologice şi nu pot fi deţinute legal de către persoanele fizice/juridice de drept privat.

Totodată, exportul unor astfel de bunuri se efectuează strict în condiţiile legii iar persoana în cauză nu le respectă în momentul în care le comercializeză unor cetăţeni străini, cărora le expediază bunuri culturale de patrimoniu prin firme de curierat, fără a le supune expertizei de specialitate în vederea aprobării exportului, în baza unui certificat de export definitiv.

În urma investigaţiilor efectuate desfăşurate au fost identificaţi doi bărbaţi, în vârstă de 40, respectiv 77 de ani, bănuiţi că ofereau spre vânzare bunuri din categoria celor menţionate mai sus, folosindu-se, pentru atragerea cumpărătorilor, de o societate comercială.

La data menţionată, au fost puse în aplicare trei mandate de percheziţie domiciliară, în urma cărora au fost identificate şi ridicate peste 500 de monede din aur, argint şi bronz, de perioadă antică şi medievală, susceptibile de a fi clasate într-una din cele două categorii ale patrimoniului cultural national, fond sau tezaur, a căror provenienţă nu o pot justifica.

Bunurile ridicate vor fi predate Muzeului Municipiului Bucureşti, în vederea efectuării expertizei de specialitate.

Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigaţii Criminale sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt şi efectuare fără drept a oricăror operaţiuni de export definitiv având ca obiect bunuri culturale mobile clasate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările