Curtea Constituţională pune capăt, de facto, izolării: amenzile uriaşe, neconstituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia CCR a fost luată cu unanimitate
Decizia CCR a fost luată cu unanimitate

CCR a decis că actul normativ prin care erau stabilite amenzile pentru nerespectarea ordonanţelor militare este neconstituţional, şi astfel persoanele şi firmele nu mai pot fi amendate pentru încălcarea restricţiilor. Mai exact, judecătorii constituţionali au pus capăt cu zece zile mai devreme stării de urgenţă

Curtea Constituţională a României a decis, miercuri, că Ordonanţa de urgenţă prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanţelor militare este neconstituţională. Potrivit specialiştilor în Drept, din acest moment restricţiile impuse de Ordonanţele Militare vor fi respectate doar din simpla conştiinţă socială, poliţiştii nemaiputând să ne amendeze decât dacă Guvernul va emite o nouă Ordonanţă de urgenţă care să pună în acord textul de lege cu decizia de miercuri a CCR. „Putem spune că CCR-ul a pus capăt acestei stări de urgenţă. Nu vrem să instigăm la nerespectarea legii, dar lucrurile sunt clare, din seara aceasta ieşim pe stradă, ne uităm la poliţişti şi îi persiflăm. Ăsta e adevărul şi raţiunea deciziei CCR, pentru că autorităţile nu mai au acum text sancţionator. Acel text a dispărut, în speţă Ordonanţa 34/2020. Şi nici nu ne putem întoarce la textul anterior, pur şi simplu acest text de lege nu mai este”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.

Potrivit judecătorilor CCR, actul normativ prin care au fost instituite aceste amenzi nu a fost suficient de previzibil, şi nici nu au existat criterii clare, stabilite de lege, care să impună cuantumul amenzilor, fiind stabilite arbitrar de către forţele de ordine. „Este o decizie care era de aşteptat. A fost o Ordonanţă de urgenţă prost scrisă. Nu doar că amenzile sunt mult prea mari pentru puterea de cumpărare a amenzilor, dar aşa cum au spus şi judecătorii constituţionali, când amenda este atât de mare nu poţi să laşi la aprecierea organului constatator pur şi simplu să stabilească el când dă amendă 1.000 de lei sau 10.000 de lei. Trebuie să-i stabileşti nişte obiective clare, în funcţie de gravitatea cazului, să stabilească cuantumul amenzilor. Procesele verbale nu se anulează de drept, fiecare cetăţean sancţionat va trebui să se adreseze justiţiei”, a susţinut Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR.

Toţi românii amendaţi pot face contestaţie

Potrivit specialiştilor în Drept, toţi cei aproape 300.000 de români amendaţi începând cu data de 31 martie, atunci când au fost majorate amenzile contravenţionale, le pot contesta în instanţă pentru că termenul legal de 15 zile de contestare a acestora a fost suspendat pe perioada stării de urgenţă. „Trebuie să spunem că, odată cu Decretul 195 al Preşedintelui de intrare în stare de urgenţă, s-au suspendat toate termenele, atenţie, inclusiv termenele pentru contestarea amenzilor. Deci, pe cale de consecinţă, toţi cei are au fost amendaţi începând cu data de 31 martie, de când a intrat în vigoare Ordonanţa 34 - care ridică cuantumul sumelor maxime la 20.000 de lei pentru persoane fizice şi la 70.000 de lei pentru persoane juridice -, tuturor persoanelor amendate de atunci şi până astăzi nu li s-a scurs termenul de 15 zile (n.r. - pentru contestarea amenzilor în instanţă)”, a precizat Adrian Cuculis.

Procurorii se aşteptau la contestaţii

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 de milioane de lei (120 de milioane de euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă. Procurorul general Gabriela Scutea a declarat că sistemul judiciar se va confrunta astfel cu un val enorm de plângeri pentru contestarea acestor amenzi. „Primul aspect cu care sistemul judiciar se va confrunta, după încetarea stării de urgenţă şi reluarea activităţii de judecată, va fi acest val, pe care îl consider enorm în evaluarea mea, de plângeri contra proceselor verbale de sancţionare contravenţională. Sunt amenzi într-un cuantum mai ridicat şi, pentru fiecare om, o sumă de 2.000 de lei înseamnă o lovitură destul de importantă”, a subliniat aceasta.

Decizia CCR nu atrage automat anularea amenzilor primite

Românii care au fost amendaţi pentru încălcarea ordonanţelor militate se pot adresa instanţelor de judecată până la 30 mai pentru contestarea sancţiunilor în urma deciziei CCR de neconstituţionalitate, transmite un comunicat al Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

FACIAS transmite tuturor cetăţenilor care considera că au fost în mod abuziv amendaţi în perioada stării de urgenţă, pentru încălcarea prevederilor din ordonanţele militare, că pot contesta aceste amenzi, în instanţă, până pe data de 30 mai 2020, porivit unui comunicat al Fundaţiei remis „Adevărul”.

„FACIAS atenţionează că decizia Curţii Constituţionale a României, care a stabilit că amenzile date în conformitate cu prevederile ordonanţelor militare sunt neconstituţionale, nu atrage automat anularea acestora. Contestaţia împotriva procesului verbal al contravenţiei poate fi contestat în instanţă doar până la data de 30 mai, respectiv 15 zile de la încheierea stării de urgenţă”, se arată în comunicat.

Cei care au contestat deja amenzile pot acum folosi în instanţă şi decizia CCR, mai arată FACIAS. La fel, cei care au plătit deja amenzile pot să le conteste şi, în cazul în care vor avea câştig de cauză, urmează să îşi recupereze banii de la stat.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale atât amenzile cât şi ordonanţa de modificare a stării de urgenţă

Curtea Constituţională precizează, într-un comunicat, că a decis, cu unanimitate, că OUG 34 este neconstituţională în integralitate.

Decizia CCR arată că OUG 34/2020 este neconstituţională în ansamblul său, pentru că “a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituţie, întrucât prin conţinutul său normativ a vizat restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la informare, libertatea economică).

De asemenea CCR a declarat neconstituţional Art 28 din OUG 1/1999, care introducea amenzile pentru încălcarea regimului stării de urgenţă, deoarece “stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenţia, judecătorul însuşi nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluţionării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.” 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite