Cum erau să se sufoce zeci de migranţi, în Austria, într-un camion frigorific plecat din România. Ce au descoperit poliţiştii austrieci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

38 de migranţi din Siria, Irak şi Turcia au plătit între 6.000 şi 8.000 de euro ca să ajungă în Occident, iar în România au fost îmbarcaţi într-un camion frigorific în care au fost pe punctul de a se sufoca. Şoferul turc cu domiciliul în România a fost arestat de procurorii austrieci

Zeci de migranţi, inclusiv copii, au fost descoperiţi de autorităţile austriece ascunşi într-un camion frigorific care a plecat din România spre Europa Occidentală. Conform poliţiei federale austriece, cazul a fost la numai un pas de a se transforma într-o tragedie asemănătoare celei care a avut loc în 2015 când 71 de cadavre în descompunere au fost descoperite într-un vehicul asemănător abandonat pe o autostradă din Austria. 

Totul a fost descoperit pe autostrada A4, la periferia oraşului Bruck an der Leitha. Mai mulţi şoferi care circulau pe şoseaua de mare viteză au apelat la numărul de urgenţă al Bundespolizei, poliţia federală austriacă. Ei au sesizat că mai mulţi indivizi care par migranţi sar dintr-un camion frigorific oprit lângă o fabrică de procesare a betoanelor şi o iau la fugă pe câmp. 

Ofiţerii austrieci s-au alarmat, iar numeroase echipaje, între care şi un elicopter, au fost trimise în zonă. După o goană care a durat mai bine de două ore, 38 de indivizi, inclusiv 6 copii, au fost reţinuţi. 

Cinci migranţi au reuşit să dispară

Din primele cercetări a rezultat că fugarii sunt migranţi din Siria, Irak şi Turcia care au încercat, contra cost, să ajungă în Europa Occidentală. Tot din primele cercetări a mai reieşit că la bordul camionului frigorific au plecat din România 43 de migranţi, dar 5 dintre ei au reuşit să dispară până la sosirea echipajelor de poliţie. 

Ulterior, migranţii au povestit că au plecat, iniţial, din Turcia şi au ajuns în România pe diverse rute stabilite de traficanţii cărora le-au achitat sume între 6.000 şi 8.000 de euro. În România, ei au fost cazaţi pentru aproximativ o lună într-o clădire dărăpănată dintr-o zonă rurală. În total erau peste 150 de persoane, dar numai 43 dintre ei au fost selectaţi pentru „transferul“ în Occident. Călătoria în remorca frigorifică a camionului a început într-o pădure lângă graniţa României cu Ungaria. 

Leşinul era iminent

După mai multe ore de drum, din cauza faptului că remorca frigorifică era închisă etanş, migranţii au realizat că duc lipsa oxigenului. Oamenii spun că la un moment dat a intervenit chiar panica, după ce câţiva dintre ei au dat semne de leşin. Au bătut cu ce au avut la îndemână în pereţii remorcii şi, spre norocul lor, au fost auziţi de şoferul turc care conducea camionul. Acesta a oprit TIR-ul şi a deschis uşa, moment în care migranţi au fugit cât au văzut cu ochii. Ulterior au fost prinşi de poliţiştii austrieci care au chemat la faţa locului şi câteva echipaje medicale pentru acordarea primului ajutor. 

Tocmai din cauza complexităţii cazului, ancheta a fost preluat de un ofiţer de poliţie vedetă în Austria. Este vorba de Omar Haijawi-Pirchner, şeful Oficiului de Poliţie Criminală din landul Austria Inferioră. Acesta a declarat că reţeaua de traficanţi de migranţi este foarte bine organizată, iar actele mărfii au fost foarte bine falsificate. Teoretic, camionul transporta role de hârtie. Mai mult, şi tahograful electronic al camionului a fost falsificat, iar echipamentul tehnic pentru manipularea acestuia a fost descoperit la şoferul de 51 de ani de origine turcă, dar cu domiciliul în România. La ancheta care a urmat, acesta a dat declaraţii contradictorii, iar procurorii din Korneuburg l-au trimis în arest. Oricum, anchetatorii austrieci încearcă să descopere toată reţeaua de traficanţi de migranţi şi au trecut la o verificare mai amănunţită a camioanelor care intră sau tranzitează Austria.

Poliţiştii austrieci vor colabora cu colegii din estul Europei

Totodată, ministrul federal al Internelor, Karl Nehammer, a declarat după acest caz că poliţia austriacă va colabora cu instituţiile omoloage din estul Europei pentru contracararea fenomenului. „Acest incident arată din nou că trebuie să supraveghem mai bine graniţele pentru a combate migraţia ilegală. Este o infracţiune inumană pe care o putem contracara numai printr-o cooperare poliţienească foarte strânsă, în special cu statele din Balcani“, a subliniat ministrul austriac de Interne Karl Nehammer.

Reamintim că în august 2015, descoperirea „camionului de groază“ a zguduit opinia publică internaţională şi ulterior a favorizat deschiderea temporară a frontierelor europene către sute de mii de solicitanţi de azil. Peste 70 de cadavre au fost identificate atunci într-un camion găsit abandonat pe banda de urgenţă a unei autostrăzi din estul Austriei, în apropiere de Ungaria şi de Slovacia. În acest caz au fost arestate patru persoane în Ungaria. Era vorba de trei cetăţeni bulgari şi un afgan, care ulterior au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite