Cu mare întârziere, blindatele 8x8 Piranha 5 ajung la militarii români VIDEO

Cu mare întârziere, blindatele 8x8 Piranha 5 ajung la militarii români VIDEO

Turela automată de pe blindatele Piranha 5  au fost testată cu succes în Elveţia  FOTO Captură video

Cu o întârziere de mai bine de un an, primele blindate Piranhia V produse de americanii de la General Dynamics la Uzina Mecanică Bucureşti vor ajunge în dotarea  Armatei Române. Din cauza acestor întârzieri, producătorul a şi plătit către MApN penalizări de peste 8 milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Direcţia generală pentru armamente, împreună cu Statul Major al Forţelor Terestre, vor desfăşura începând de marţi, 30 iunie, la sediul Uzinei Mecanice Bucureşti S.A., ultima etapă din cadrul activităţilor de testare - evaluare de acceptanţă a produselor Piranhia V aferente programului „Transportor blindat pentru trupe 8x8”.
 
Ulterior parcurgerii acestei activităţi, vor fi demarate procedurile pentru instruirea personalului implicat în procesul de operare şi mentenanţă şi recepţia primului lot constând în 36 de transportoare blindate pentru trupe 8x8 - Piranhia V.
 
Totodată, demararea activităţilor de testare - evaluare de acceptanţă a produselor Piranhia V, presupune continuarea procesului de producţie şi integrare în ţară a subsistemelor esenţiale militare din compunerea transportoarelor.
Prin implementarea acestui program major de înzestrare, Ministerul Apărării Naţionale continuă orientarea strategică de angajare la nivelul maxim posibil a resurselor industriei de apărare din România, iar derularea activităţilor a fost posibilă prin eforturi susţinute ale specialiştilor Direcţiei generale pentru armamente şi CN Romtehnica S.A., în cooperare cu cei ai operatorului economic GDELS Mowag GmbH”, arată MApN într-un comunicat. 
 

Performanţele  Piranhia V

Potrivit MApN, transportorul blindat pentru trupe 8x8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum şi al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forţele Terestre Române.
Acest vehicul asigură o mobilitate sporită şi o protecţie corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiţii meteorologice. ”Tehnica de luptă pe roţi aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generaţie veche, fiind depăşită atât din punct de vedere tehnologic, cât şi din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecţia personalului, posibilităţile de observare, orientare, comunicaţii etc”, precizează MApN.
 
Piranha 5 este un blindat de 30 de tone, care poate transporta 3 membri ai echipajului şi 8 soldaţi. Are un motor cu o putere de aproape 600 de cai, o autonomie de peste 500 de km şi o viteză de 100 de km/h.
 

Cine le mai are în dotare

Spania şi Danemarca au ales şi ele platforma construită de General Dynamics. În 2017, danezii au comandat peste 300 de Piranha 5. Au plătit pentru un blindat peste 2 milioane de dolari. La rândul lor, spaniolii au comandat un prim loc de 348 de blindate parte a unui preces de înlocuire a 1.200 de vehicule.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: