Comisia Europeană stabileşte noi niveluri maxime pentru cadmiu şi plumb în produsele alimentare
0
Comisia Europeană a stabilit noi niveluri maxime pentru cadmiu şi plumb în produsele alimentare, măsurile urmând să se aplice chiar de la finalul acestei luni.
Aceste măsuri au scopul de a reduce şi mai mult prezenţa contaminanţilor cancerigeni în alimente şi de a face alimentele sănătoase mai accesibile. Acesta este rezultatul angajamentelor asumate în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului. Măsurile se vor aplica de la 30 august în ceea ce priveşte nivelul maxim de plumb, respectiv de la 31 august în ceea ce priveşte cadmiul.
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: „Ştim că alimentaţia nesănătoasă sporeşte riscul de cancer. Decizia de astăzi urmăreşte să pună consumatorii în prim-plan, făcând ca alimentele noastre să fie mai sigure şi mai sănătoase, aşa cum ne-am angajat în contextul Planului european de luptă împotriva cancerului. Facem, de asemenea, un pas înainte în întărirea, în cadrul lanţului alimentar al UE, a normelor UE, care sunt deja la un nivel ridicat şi de calibru mondial, şi furnizăm alimente mai sigure, mai sănătoase şi mai durabile pentru cetăţenii noştri.”
Nivelurile maxime de cadmiu, un contaminant cancerigen din mediu, pe care ar putea să îl conţină alimente precum fructele, legumele, cerealele şi seminţele oleaginoase, vor fi reduse în cazul unora dintre aceste alimente. Unele produse de bază vor trebui, de asemenea, să îndeplinească această cerinţă de la data intrării în vigoare a noului regulament.
Această măsură va spori siguranţa alimentelor vândute şi consumate în UE şi va contribui la eliminarea de pe piaţă a produselor alimentare cu cele mai mari concentraţii de cadmiu. În plus, se vor reduce nivelurile maxime de plumb din numeroase produse alimentare, inclusiv alimentele destinate sugarilor şi copiilor de vârstă mică.
De asemenea, vor fi stabilite noi niveluri maxime de plumb pentru mai multe produse alimentare, cum ar fi ciupercile sălbatice, mirodeniile şi sarea. Deciziile de astăzi sunt rezultatul unor ani de activitate continuă a Comisiei, a statelor membre şi a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, precum şi al consultărilor cu întreprinderile din sectorul alimentar.
Cadmiul este un metal greu toxic prezent în mediu, atât natural, cât şi ca rezultat al activităţilor agricole şi industriale. Principala sursă de expunere la cadmiu a nefumătorilor o reprezintă alimentele. Întrucât şi plumbul este un contaminant prezent în mod natural în mediu, hrana este principala sursă de expunere umană la plumb.