Cât va încasa un militar român grav rănit în teatrele de operaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii români care acţionează în teatrele de operaţii, dar şi colegii lor aflaţi în ţară sau în alte misiuni în străinătate vor avea asigurări de viaţă timp de trei ani, iar valoarea acestora nu este de neglijat. Cel puţin aşa rezultă din documentele postate de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pe site-ul de licitaţii publice SICAP.

În cererea de ofertă, MApN estimează că valoarea contractului este de 2,8 milioane de lei, pe o perioadă de 36 de luni, poliţele urmând să fie valabile atât pe teritoriul naţional, cât şi în orice alt stat din lume. În documentele licitaţiei se arată cât primesc militarii (sau familiile acestora) în cazul în care misiunile pe care le execută nu se încheie cu bine. Concret, în cazul decesului, familia militarului încasează 80.000 de euro. Apoi, 60.000 de euro vor primi militarii care s-a ales cu gradele de invaliditate I şi II, iar 40.000 de euro vor ajunge la soldaţii cu invaliditate de gradul III.

Conform normelor medicale militare, gradul I de invaliditate înseamnă ca militarul rănit are nevoie de însoţitor pentru a se deplasa şi are o capacitate de autoservire scăzută, iar cei încadraţi în gradul II se descurcă fără însoţitor, dar cu destul de mare greutate. În fine, gradul III de invaliditate se constată la militarii cu o capacitate de autoservire scăzută, dar care pot lucra cu o jumătate de normă.

14.000 Euro pentru cheltuieli de repatriere

Mai mult, în cazul militarilor răniţi se vor achita „până la 60 euro pe zi pentru cheltuieli de spitalizare şi tratament ambulatoriu, dacă se face dovadă că acestea au fost efectuate, dar nu mai mult de 90 zile şi mai puţin de 3 zile, (...) şi se vor plăti până la 6.000 euro pentru cheltuieli pe medicamente şi tratament”, se arată în documentele licitaţiei.  În fine, compania de asigurări va achita şi până la 14.000 euro pentru cheltuieli de repatriere, dacă se face dovadă acestor cheltuieli.

În documentele licitaţiei, MApN precizează că aceste cazuri de invaliditate sau deces pot fi produse prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente (îmbolnăvire, împuşcare, iradiere etc.), intervenţie în timpul şi din cauza acţiunilor de luptă, procesului de pregătire pentru luptă şi îndeplinirii sarcinilor pe timpul serviciului. 

„Dacă în cazul aceleiaşi persoane asigurate se produc, în mod succesiv sau concomitent, mai multe din riscurile asigurate menţionate, sumă plătită de asigurător va fi suma indemnizaţiilor de asigurare prevăzute pentru fiecare risc asigurat în parte”, se anunţă în document. Militarii răniţi sau familiile celor decedaţi vor încasa sumele în lei, la cursul BNR din ziua plăţii, în cel mult 60 de zile de la finalizarea dosarului de către MApN. Companiile de asigurări care vor să prindă în portofoliu acest contract de aproape 3 milioane de lei pot depune ofertele până pe 05 martie 2019, oră 15:00. Criteriul de atribuire a contractului va fi dat de preţul cel mai scăzut, precizează MApN.

Primii beneficiari, militarii din teatrele de operaţii

Principalii vizaţi de acest contract al MApN sunt militarii care acţionează în teatre de operaţii precum Afganistan (unde România are acum 797 de militari) sau Irak. În timp, zeci de militari, printre care şi cinci din Forţele pentru Operaţii Speciale, au fost ucisi, iar alţi 100 au fost răniţi, în Afganistan, în luptele cu talibanii. Un ultim caz a vut loc în luna septembrie a anului trecut când un militar român a decedat într-un atac cu bombă la Kabul, în apropierea cartierului general al NATO. Este vorba de caporalul clasa a III-a Cipirian-Ştefan Polschi, care îndeplinea funcţia de şofer în cadrul structurilor de comandament NATO. Militarul avea 38 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Era angajat în MApN din anul 2004 şi se afla la a treia misiune în Afganistan.

De asemenea, beneficiari principali ai acestor poliţe de asigurare vor fi şi militarii dislocaţi în R.D.Congo, Sudan, Coastă de Fildeş, Liban, Nigeria, Nepal, Liberia, Djibouti, Mali, Sudanul de Sud sau Republica Centrafricană, ţări în care diverse facţiuni ale unor grupări teroriste îşi fac de cap de ceva timp. În Mali, de exemplu, România are în prezent 120 de militari. Ţara este sub asediul grupurilor islamiste afiliate Al-Qaida prin gruparea Nusrat al-Islam wal Muslimeen. Conform experţilor în securitate teroriştii din aceste grupări sunt tot timpul în alertă pentru a pune la punct atacuri cu  bombă sau răpiri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite