UPDATE Pană de curent majoră în Bucureşti. Unde a fost problema şi ce spune Transelectrica. Reacţia Primăriei Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe cartiere din Bucureşti au rămas fără energie electrică/ Foto: Transelectrica
Mai multe cartiere din Bucureşti au rămas fără energie electrică/ Foto: Transelectrica

Mai multe cartiere din Bucureşti au rămas, vineri, fără energie electrică, de această pană de curent fiind afectată inclusiv clădirea Guvernului din Piaţa Victoriei.

Bilanţul problemelor cauzate de pana de curent, transmis de Primăria Capitalei

UPDATE: Primăria municipiului Bucureşti a anunţat că mai multe servicii publice din Capitală au fost afectate de avaria la energia electrică. Astfel, unele zone au rămas fără apă caldă, nu a funcţionat semaforizarea din sectoarele 5 şi 6, iar programul de circulaţie al vehiculelor Serviciului de Transport Bucureşti a avut de suferit, mai multe tramvaie staţionând fără tensiune.

Primăria Capitalei a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că  în urma avariei care a avut loc în reţeaua Transelectrica mai multe servicii publice din Bucureşti au fost afectate.

“Astfel, Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti a informat că temporar în Municipiul Bucureşti nu se poate livra apă caldă. Avaria a afectat urmatoarele centrale: CTE Vest, CTE Progresu şi CTE Grozăveşti din subordinea Ministerului Energiei. Ca urmare a faptului că sistemul de pompare nu a fost alimentat cu energie electrică, compania a fost în imposibilitatea furnizării apei calde. În prezent sistemul electric a fost repornit, iar alimentarea cu energie electrică a punctelor termice şi repornirea pompelor de circulaţie se va face gradual pe o perioada estimată între 6 şi 8 ore”, a transmis Primăria Bucureşti, care a precizat că echipele Termoenergetica sunt în teren şi lucrează pentru executarea operaţiunilor necesare reluării furnizării apei calde.

Primăria a precizat că avaria a afectat sistemul de semaforizare din sectoarele 5 şi 6. Timp de 40 de minute semafoarele din aceste zone au fost afectate, iar în prezent acestea funcţionează în condiţii normale. Caracteristicile tehnice ale acestora permit repornirea automată o dată cu remedierea avariei, a precizat sursa citată.

De asemenea şi circulaţia mijloacelor de transport ale STB a fost afectată de avaria la energia electrică.

“Programul de circulaţie al vehiculelor STB SA a fost şi el afectat de avaria electrică, pe de o parte prin căderea tensiunii pe liniile de tramvai şi de troleibuz, iar pe de altă parte din cauza congestionării traficului general, în urma opririi funcţionării semafoarelor”, a anunţat Primăria.

“Semaforizarea din zonele Cotroceni, Filaret, Vulcan, Crângaşi, Militari şi Drumul Taberei a fost oprită, ceea ce a dus la dificultăţi în circulaţie, însă prin eforturile angajaţilor STB SA, nu s-au înregistrat întârzieri faţă de programul de circulaţie”, se mai arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

Reacţia Transelectrica

UPDATE: Transelectrica a anunţat vineri că a declanşat o investigaţie pentru a stabili exact cauzele şi condiţiile care au produs incidentul de vineri, după ce mai multe zone din Capitală, preponderent din sectoarele 6 şi 5, au rămas fără energie electrică. La ora 12.47, în staţia de transformare de la Domneşti, care acum se retehnologizează, s-a produs o avarie care a condus la întreruperea alimentării cu energie electrică a unei zone din Bucureşti.

”Astăzi, 7 august 2020, la ora 12.47, în Staţia 400//110/20 kV Domneşti, s-a produs o avarie care a condus la întreruperea alimentării cu energie electrică a unei zone din Municipiul Bucureşti. Incidentul s-a produs în timpul realizării unor manevre în cadrul lucrărilor de retehnologizare. Compania a declanşat o investigaţie pentru stabilirea exactă a cauzelor şi a condiţiilor în care s-a produs incidentul”, arată Transelectrica într-un comunicat.

Manevrele de realimentare au început imediat după producerea incidentului şi au fost finalizate în aproximativ 60 de minute.

”Menţionăm faptul că Staţia Domneşti este în plin proces de retehnologizare şi suntem convinşi că prin investiţia realizată riscul producerii unor astfel de incidente va scădea semnificativ. Ne cerem scuze tuturor consumatorilor afectaţi”, mai arată compania.

Probleme la metrou

UPDATE: Metrorex a anunţat că, în cinci staţii de metrou de pe Magistralele 1, 3 şi 4, a fost afectat iluminatul normal din cauza unei avarii a furnizorului de alimentare cu energie electrică şi a intrat în funcţiune iluminatul de siguranţă. Circulaţia trenurilor nu a fost afectată deocamdată de această situaţie. 

În plus, trei persoane au fost blocate în lift. Compania a luat măsuri pentru a reduce consumul de energie, în cazul în care pana de curent va dura mai mult. Ulterior, compania a anunţat că alimentarea cu energie a fost reluată.

Reacţia E-Distribuţie Muntenia, distribuitorul de energie electrică din Capitală

UPDATE Reprezentanţii E-Distribuţie Muntenia au emis un comunicat în care anunţă că avaria nu s-a produs în reţeaua lor, ci în cea a Transelectrica.

„Un incident aparut in sistemul de transport al energiei electrice in jurul orei 13, nu in instalatiile E-Distributie Muntenia, a cauzat astazi o intrerupere in alimentarea cu energie electrica a statiilor adiacente, care alimenteaza zona de vest si centrala a municipiului Bucuresti si zone limitrofe din judetele Ilfov si Giurgiu. In prezent, a fost reluata alimentarea cu electricitate pentru cea mai mare parte a consumatorilor. Regretam disconfortul produs clientilor”, au afirmat reprezentanţii E-Distribuţie Muntenia.

Problema a apărut la staţia de transformare Domneşti a Transelectrica, care este în curs de modernizare

Reprezentanţii Transelectrica nu au putut fi contactaţi, însă se pare că avaria s-ar fi produs în staţia de transformare Domneşti.

În februarie, Transelectrica anunţa că retehnologizarea Staţiei Electrice de Transformare Domneşti are drept termen de finalizare luna octombrie a acestui an iar lucrările sunt în graficul actualizat de execuţie.

Investiţia are o valoare totală de 144 de milioane de lei şi presupune retehnologizarea staţiei la toate nivelele de tensiune, în vederea aducerii acesteia la un nivel de siguranţă şi fiabilitate corespunzător importanţei zonei şi a obiectivului din punct de vedere energetic, utilizând tehnologie modernă la nivel mondial, precizează compania. 

"Staţia Electrică de Transformare 400/110/20kV Domneşti reprezintă un important nod energetic al Reţelei Electrice de Transport din zona metropolitană a Capitalei, asigurând alimentarea unei părţi semnificative a consumului Municipiului Bucureşti. Retehnologizarea staţiei Domneşti face parte din amplul proces derulat de Transelectrica de întărire a reţelei de transport a energiei electrice din zona Bucureştiului. (...) Concret, lucrările constau în retehnologizarea întregii staţii, atât partea primară, partea secundară, integrarea acestora în sistemele Centrului de Telecomandă şi Supraveghere Instalaţii (CTSI) Bucureşti, Dispecerului Energetic Naţional/ Dispecerului Energetic Teritorial (DEN/DET), cât şi partea de construcţii aferentă staţiilor 400 kV, 110 kV şi 20 kV. De asemenea, proiectul include şi construcţia unui corp de comandă nou. Până la această dată, au fost realizate Staţia 400 kV GIS (Gas Insulated Substation), clădirea corpului de comandă şi clădirea aferentă staţiei GIS 110 kV. Termenul de finalizare a lucrărilor de retehnologizare este luna octombrie 2020", se arată într-un comunicat al Transelectrica.

***

Potrivit primelor informaţii, pana de curent a fost cauzată de o problemă în reţeaua naţională de transport de energie electrică a Transelectrica, care administrează Sistemul Eenergetic Naţional.

Pana de curent a durat aproape jumătate de oră în cartierele Militari şi Drumul Taberei, dar alte zone din Capitală au avut probleme timp de de circa două ore. Potrivit unor citirori ai adevarul.ro, în timpul penei de curent a fost oprită şi alimentarea cu apă potabilă.

Printre zonele afectate de pana de curent s-au numărat Piaţa Victoriei, Gara de Nord, Drumul Taberei, Militari, Cotroceni, Vulcan, dar şi în Chiajna.

Inclusiv o parte din clădirea Guvernului a rămas fără alimentare cu energie electrică şi au fost probleme cu accesul în sediul Executivului din cauza unui filtru de persoane care nu mai funcţiona.

Capitala se află sub avertizare cod galben de caniculă, cu temperaturi de până la 38 de grade celsius la umbră. În astfel de perioade, de obicei, consumul de energie electrică este mare datorită functionării instalaţiilor de aer condiţionat.

Compania Naţionala de Transport al Energiei Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare şi 8.834,3 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt unităţi teritoriale de transport.

Transelectrica se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG).

 Capitala, afectată de pene de curent masive în ultimii ani

Pene mari de curent în Bucureşti au mai avut loc în lunile octombrie şi noiembrie 2017, scrie Hotnews.ro care prezintă un scurt istoric al problemelor în alimentarea cu energie a Bucureştiului. Pe 1 noiembrie 2017, au fost afectate cartierele Tei, Colentina, Calea Mosilor, Dacia, Andronache, Pipera, Dorobanti. Cu o săptămână în urmă, avusese loc o altă pană de curent în Bucureşti, după deteriorarea unui echipament de înaltă tensiune la staţia Fundeni. Atunci au ramas fără curent până la 20 de minute cartierele bucureştene Obor şi Fundeni, precum şi o parte din localităţile Otopeni, Afumaţi şi Fundeni.

O altă pană majoră a avut loc pe 12 februarie 2012, când au rămas fără curent cartierele Titan, Obor, Pipera si Timpuri Noi.

Citeşte şi:

Fostul preşedinte al Transelectrica Marius Dănuţ Caraşol, care şi-a falsificat diploma de studii, condamnat la doi ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite