Nicuşor Dan anunţă că există „voinţa politică” pentru desfiinţarea companiilor municipale. Ce spune despre căldura şi apa caldă în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan, FOTO Arhivă
Nicuşor Dan, FOTO Arhivă

Primarul ales al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că există ”voinţă politică” pentru desfiinţarea companiilor municipale, voinţă exprimată de către PNL şi USR PLUS în campania electorală şi care se păstrează în continuare. ”Am informaţii că în companiile municipale s-au semnat contractele colective de muncă pentru ca să fie mai greu ca oamenii ăia să fie daţi afară”, a afirmat, marţi seară, Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a vorbit, marţi seară, la Digi 24, despre companiile municipale înfiinţate de către Consiliul General al Municipiului Bucureştiîn mandatul Gabrielei Firea. 

”Am informaţii că în companiile municipale s-au semnat contractele colective de muncă pentru ca să fie mai greu ca oamenii ăia să fie daţi afară. Am informaţii că s-au făcut angajări pe posturi pentru că oamenii erau unii din apropiaţi care nu aveau definitivat contractul de muncă, în fine, s-au făcut lucruri. O să le vedem, când o să fim acolo”, a declarat Nicuşor Dan.

Întrebat dacă nu se mai pot face reduceri de personal sau restructurări, Dan a afirmat: ”Dacă există un contract colectiv de muncă şi acel contract colectiv de muncă obligă compania la plata unor salarii compensatorii pentru lichidare, atunci... şi dacă dacă acel contract e legal... sunt multe de dacă pe care o să le vedem în momentul în care o să fim acolo. Dar dacă toţi aceşti de dacă se aliniază, e posibil că trebuie să îi plăteşti pe oameni când desfiinţezi compania. (…) În ceea ce priveşte companiile care sunt în subordinea municipalităţii, este un atribut al Consiliului General care le-a înfiinţat, să le desfiinţeze sau să le restructureze. Există voinţa politică pentru ca aceste companii să fie desfiinţate, voinţă politică care a fost exprimată de noua majoritate PNL - USR PLUS în campania electorală şi care se păstrează”, a mai afirmat primarul general ales al Capitalei.

În 17 august, din calitatea de candidat la alegerile locale,  Nicuşor Dan anunţa că, dacă ajunge primar, va desfiinţa cele mai multe companii municipale înfiinţate în mandatul Gabrielei Firea.

Excepţie vor face societăţile care gestionează termoficarea şi iluminatul public.El a dat exemplul Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), a cărei activitate este dublată de trei companii municipale - una pentru arbori, una pentru parcuri şi una pentru agrement.

Ce spune Nicuşor Dan despre problemele sistemului de termoficare

Nicuşor Dan a abordat, marţi seară, la Digi 24, şi problema sistemului de termoficare din Bucureşti şi a precizat că trebuie pregătit un management de avarie.

„Asta e tot ce putem face în această iarnă şi este ce am spus şi în campania electorală. Pentru asta e nevoie de echipamente, de exemplu de detectoare ca să nu se ducă oamenii să vadă de unde iese aburul, ci să detecteze exact unde este avaria. E nevoie de  echipe, nu sunt suficiente la nivelul municipalităţii şi atunci trebuie să faci nişte licitaţii de urgenţă ca să mai aduci nişte privaţi care să intervină. Trebuie să ai deja materialele în stoc cu care intervine, adică acele bucăţi de conductă cu care să înlocuieşti, a mai declarat primarul ales al Capitalei.

Acesta a promis că se va răspunde la telefon bucureştenilor care sună la compania de termoficare.

„Asta este o promisiune, că o să îmbunătăţim semnificativ relaţia cu bucureştenii pe această chestiune. În primul rând o să răspundă tot timpul cineva la telefon, în al doilea rând o să spunem foarte onest care este termenul în care se va rezolva acea avarie”, a mai precizat Dan.

Întrebat cât la sută dintre bucureşteni pot miza pe apă caldă şi căldură în calorifere, Dan a declarat: „Toată lumea va avea căldură şi apă caldă, dar o să avem câteva sute de avarii. Promisiunea este că în modul cel mai transparent o să le facem, o să le rezolvăm în cel mai scurt timp posibil. Asta este miza pentru aceste următoare săptămâni. Bineînţeles, începând cu primăvară, când vremea o permite, o să încercăm să luăm bani europeni şi o să încercăm să facem treaba serioasă de înlocuire a reţelei”.

Potrivit primarului ales al Capitaleil specialiştii ştiu deja unde trebuie intervenit, iar ” în 2 ani îmbunătăţirile or să fie sensibile”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite