MISTERELE BUCUREŞTIULUI Casa Radio: din muzeu al lui Ceauşescu, la sinucideri şi ritualuri satanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai cunoscute legende ale oraşului spune că, în 1992, o studentă de la Litere s-a sinucis în casa Radio după o glumă proastă a colegilor ei, care au făcut-o să creadă că iubitul său vrea s-o părăsească. Mitul circulă şi azi, deşi nimeni nu-şi mai aduce aminte de acest caz. Sinuciderea şi crimele care au urmat printre ruinele colosului neterminat nici până acum au întărit părerea bucureştenilor că acest

Am vizitat Casa Radio noaptea târziu, pe la orele la care se spune că nălucile se simt în largul lor pe-acolo. Cu un pas în spatele nostru, o siluetă care ba se micşorează, ba se alungeşte, se reflectă pe gardul de tablă care străjuieşte marele edificiu comunist. Însă nu-i cazul să ne speriem: este doar umbra unei doamne de vârsta a treia, care ţine în braţe un câine. Locuieşte într-una din locuinţele din spatele Casei Radio.

Legenda bebeluşilor morţi

Intrăm uşor în vorbă, mai ales că ştie aproape toate legendele acestui loc. „M-am mutat aici, în spatele Casei Radio, imediat după Revoluţie, şi am auzit în stânga şi în dreapta, de la vecini, că s-ar întâmpla nişte lucruri necurate pe şantierul ăla, căci la cât de mare şi întunecat e... Şi m-am convins, după ce am vorbit, tot pe-atunci, cu un paznic de şantier, care mi-a spus că muncitorii care lucrau acolo au găsit mai mulţi bebeluşi morţi. Am auzit că s-ar fi sinucis cineva, o fată, dar nu ştiu detalii. Tot mai demult a fost un incendiu aici, care a ars mai multe barăci ale muncitorilor, dar nu se ştie de unde a pornit focul”, ne-a spus Geta Creţulescu, o pensionară de 61 de ani.

Puţin mai rezervaţi sunt locuitorii blocurilor din stânga construcţiei, care deşi recunosc că au auzit de fenomene stranii întâmplate în acest loc, nu bagă mâna în foc decât pentru ce au văzut cu ochii lor.

Hoţii vin în fiecare noapte

„Ar trebui să ştie autorităţile că noapte de noapte una dintre cele mai mari clădiri din România este jefuită fără nicio frică! Încarcă fiarele pe care le găsesc şi materiale de construcţie în maşini cu remorci, şi doar după miezul nopţii. Şi ăia nu sunt stafii! Stafii e posibil să fi văzut, aveţi dreptate, într-o seară, când mă bătea o lumină ciudată în geam, venită dintr-acolo, care, sincer, nu-mi explic ce era”, spune Constantin Surdu, de 56 de ani, care locuieşte la câţiva metri de Casa Radio.

„Casa" boschetarilor

Într-adevăr, că această mega-construcţie, denumită şi „sora mai mică” a Casei Poporului ar avea toate motivele să fie bântuită, o spune şi comisarul criminalist Traian Tandin.

„După ce a fost lăsat de izbelişte, acest loc trebuia să devină un veritabil muzeu de istorie, doar că a ajuns casa boschetarilor. S-au întâmplat crime despre care foarte greu se afla la vremea aia, atât din cauza locaţiei care era şi este abandonată, cât şi din cauza faptului că victimele nu aveau «identitate». Dar ştiu de ritualuri satanice că se întâmplau acolo”, explică specialistul.

Totodată, acesta spune că nu ţine minte ca prin ‘92 să fi auzit de ancheta evenimentului straniu în care ar fi fost implicată o studentă de la Facultatea de Litere. O legendă care circulă pe buzele oamenilor şi astăzi spune că tânăra ar fi fost doborâtă de vestea că prietenul ei, cu care urma să se căsătorească, s-a decis să se despartă de ea, printr-o scrisoare.

Despre bilet se vorbeşte că ar fi fost doar o înscenare a prietenilor ei, care s-au gândit să-i facă o glumă. Doar că fata, copleştită de durere s-ar fi retras în Casa Radio, unde ar fi încercat să se sinucidă cu un pumn de medicamente. A crezut că astfel va încheia socotelile cu viaţa, doar că s-a trezit vie, îngheţată de frig, fiind în preajma Crăciunului, moment în care a decis să-şi taie venele cu un ciob. Şi aşa a şi murit.

Intersecţie blestemată

Şi străzile din zonă par încărcate cu energii negative. Frecvent, pe podul Eroilor au loc evenimente rutiere tragice.

În acest loc şi-a pierdut viaţa, în august 2006, şi regizorul Cristian Nemescu (27 de ani), împreună cu sound-designerul Andrei Toncu, precum şi taximetrisul care îi conducea. Maşina în care se aflau a fost izbită violent de un autoturism Porsche Cayenne care a trecut pe culoarea rosie a semaforului, la volanul căreia se afla un cetăţean de origine britanică.

Muzeu al comunismului

Pe locul în care se află acum Casa Radio, a cărei construcţie a fost începută de Ceauşescu în 1986, a funcţionat înainte un hipodrom. Aici tovarăşul dorea să facă un muzeu al comunismului. „În vremea aceea pereţii din faţa casei, pe partea cu strada, erau mascaţi cu nişte panouri colorate care o făceau să arate mai bine. Într-unul dintre balcoanele acestei clădiri a stat Nicolae Ceuşesecu şi a urmărit ultima defilare din 23 august 1989”, îşi aminteşte istoricul Dan Falcan, de la Muzeul de Istorie al Bucureştiului.

Mai citiţi şi:

Despre blestemul clopotului îngropat la Chiajna, mănăstirea în care n-au slujit niciodată preoţii (VIDEO), AICI

Descoperă AICI de ce au fugit toţi chiriaşii din casa în care a fost ucis Ioan Luchian Mihalea

De ce majoritatea sinucigaşilor aleg să-şi curme zilele la staţia de metrou Eroilor? Află AICI

Află AICI cum a fost construită în secret, de frica Elenei Ceauşescu, staţia de metrou Piaţa Romană, atracţia sinucigaşilor

Despre legenda fantomei din casa poetului sinucigaş Ilarie Voronca, citeşte AICI

Citeşte AICI despre meniul canibal care se servea în restaurantului Budapesta din Capitală

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite