Ce este, de fapt, violul conjungal? Cum se poate demonstra relaţia sexuală toxică dintre doi soţi şi cum este diferită de „datoria“ femeii faţă de bărbat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violul conjungal este un subiect sensibil şi de multe ori puţin înţeles de cupluri. Apare deseori întrebarea legitimă: cum se poate transforma o relaţie sexuală dintre doi oameni căsăoriţi într-un viol conjungal? „Adevărul“ vă prezintă astăzi tot ce trebuie să ştiţi despre violul conjungal.

Pentru a înţelege ce înseamnă violul conjugal trebuie să-l definim şi să vedem cum este explicat în legislaţia în vigoare. Violul marital sau conjugal, aşa cum apare în literatura de specialitate, presupune o formă de violenţă conjugală, ce aprţine sferei sexualităţii, săvârşită asupra partenerului de cuplu. Nu este neapărat necesară o legătură legală între doi parteneri pentru a fi vorba despre un viol conjungal, putând să apară şi în cazul unei relaţii de concubinaj.

Când a apărut violul conjungal

Sintagma de viol conjungal este relativ nouă pentru că în trecut nimeni nu-şi închipuia că se poate ca într-o relaţie să apară un viol, deoarece se spunea că un partener, în special o femeie, trebuie să îşi îndeplinească obligaţia faţă de soţ, respectiv soţie.

„Până acum două, trei decenii termenul de viol marital nu a fost adus în dezbatere publică din cauza preconcepţiei că în cadrul unui cuplu nu poate fi vorba de viol atâta timp cât se considera că soţia are îndatorirea conjugală de a întreţine relaţii intime cu soţul ei, explică Tony Rafailă, pshilog cu formare în Hipnoză Clinică, Relaxare şi Terapie Ericksoniană, Sexologie şi Psihoterapie de cuplu. 

Cu toate acestea, suprinzător este faptul că în România violul conjungal era pomenit în Codul Penal în urmă cu zeci de ani, mai exact în anul 1997. Atunci, un articol din Codul Penal definea noţiunea de membru al familie astfel: soţ sau rudă apropiată, dacă aceasta din urmă locuieşte şi gospodăreşte împreună cu făptuitorul.

„Prin urmare, deşi această lege era prea puţin cunoscută, dupa cum se poate vedea, era incriminat violul săvârşit asupra soţului sau soţiei. Din nefericire, prin modificarea Codului Penal al Romaniei (Legea nr. 286/2009), care a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014, actualizat la data de 23 octombrie 2014, redefinirea termenului de membru al familiei face ca violul să nu se mai răsfrangă asupra partenerului de cuplu“, mai explică Tony Rafailă.

Cum se poate demonstra violul conjungal

A demonstra un viol conjungal este un lucru dificil, după cum povestesc chiar specialiştii. Femeile se pot apără totuşi de un viol conjungal, în cazul în care sunt supuse unui asemenea act conştientizând ce li se întâmplă şi apelând la ajutorul specialiştilor şi poliţiei.

„Cred că primul pas este de a conştientiza faptul că relaţia este una toxică atât pentru persoana în cauză cât şi pentru copii acestora, drept urmare soluţia este începerea unei terapii de cuplu sau dacă nu se gîsesc soluţii despărtirea partenerilor“, încheie expertul.

Pe aceeaşi temă:

Lipsa sexului, motiv de divorţ. Violul din dormitor, considerat „absolut normal"

Dueluri celebre din istorie. Gelozia era ofensă simplă, luptele cu spada sau pistolul erau pedepsite cu închisoarea, martorii aveau un rol-cheie

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite