Cele mai „fierbinţi“ locuri de repaus ale Bucureştiului, la 1920. Calea Victoriei, echivalentul Centrului Vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calea Victoriei, cel mai fierbinte punct al distracţiei din Bucureştiul interbelic FOTO PMB.ro
Calea Victoriei, cel mai fierbinte punct al distracţiei din Bucureştiul interbelic FOTO PMB.ro

În perioada interbelică, în centrul distracţiei în Bucureşti se afla Calea Victoriei, acolo unde se aliniau cele mai cunoscute baruri, cofetării şi restaurante din oraş. „Adevărul“ vă prezintă astăzi modul în care se distrau bucureştenii între cele două războaie mondiale.

Calea Victoriei se numea în trecut Podul Mogoşoaiei şi a fost construită în anul 1692, în timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Bulevardul, spun istoricii, era cel mai fierbinte punct de pe harta distracţiei din Bucureşti în perioada interbelică, aici găsindu-se o mulţime de cafenele, restaurante şi baruri celebre ce au rămas de-a lungul timpului în istorie ca embleme ale oraşului.

„Pe Calea Victoriei se aflau o mulţime de cofetării, magazine şi restaurante. Evident că nu toţi îşi permiteau să vină aici, depindea foarte mult de condiţia socială pe care o aveau. Dar putem spune despre Calea Victoriei că era cea mai fierbinte zonă din Bucureşti în ceea ce priveşte distracţia“, explică istoricul Dan Falcan.

Duminica pe Calea Victoriei FOTO PMB.ro

Calea Victoriei de altadata

Calea Victoriei, la Palatul Telefoanelor FOTO PMB.ro

Calea Victoriei de altadata

În perioada interbelică, Calea Victoriei a devenit şi cartierul general al modei. La fiecare pas, doamnele şi domnişoarele înstărite se bucurau de ateliere ale croitorilor şi pălărierilor iscusiţi în care se găseau cele mai bune materiale aduse din străinătate. Cei care realizau hainele încercau să imite moda pariziană a acelor vremuri.

Bucureştenii săraci se distrau prin bodegi

În timp ce în centrul Bucureştiului restaurantele şi cafenelele erau pline şi cu greu reuşeai să găseşti un loc, bucureştenii care nu făceau parte din categoria celor înstăriţi se distrau, beau şi discutau cât era ziua de lungă în cârciumile aflate la fiecare colţ de stradă.

Aglomeraţie pe Calea Victoriei FOTO Muzeul de Istorie al Bucureştiului

Calea Victoriei de altadata

„Pe lângă cei care mergeau în bodegile pe care le întâlneam la fiecare colţ de stradă, cei care aveau ceva mai mulţi bani plecau pe la mare şi pe la munte, ca în zilele noastre. Sinaia era cea mai căutată staţiune în acea vreme“, mai spune istoricul Dan Falcan. 

Pe aceeaşi temă:

FOTO Calea Victoriei, Corso al Capitalei: prima arteră iluminată electric, primul teatru, prima staţie de taxi

FOTO Noi informaţii despre complexul palatului Ştirbey din Calea Victoriei

Un palat dispărut şi căzut în uitare

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite