VIDEO Dodon a felicitat-o pe Maia Sandu, însă anunţă că va contesta rezultatele alegerilor: Am fixat încălcări fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria la prezidenţiale. Totodată, Igor Dodon a precizat că va contesta rezultatele scrutinului, după ce staff-ul său ar fi depistat încălcări „fără precedent”.

Igor Dodon a menţionat că este obligat să apere votul cetăţenilor pe toate căile legale - la CEC, în instanţe şi la Curtea Constituţională.

Igor Dodon a accentuat că a fost obstrucţionat votul cetăţenilor din Transnistria, iar în statele UE ar fi avut loc transportarea organizată a alegătorilor. În plus, Dodon consideră că s-a încălcat legislaţia şi atunci când unii oficiali europeni şi-au anunţat deschis sprijinul pentru Maia Sandu. Potrivit lui, acest lucru au infuenţat rezultatele alegerilor.

Dodon a chemat oamenii la calm, inclusiv pe susţinătorii Maiei Sandu. El susţine că acum nu e cazul protestelor stradale.

„Eu vă chem la calm, la linişte. Categoric niciun fel de destbilizări şi proteste. Eu o să vă spun dacă va fi necesar de ieşit în stradă, Nu ne dăm la provocări, nu ieşim la proteste. Mergem pe calea legală prevăzută de legislaţie. În caz dacă instanţele vor confirma că totul a avut loc legal, atunci vom pune punct şi la această campanie electorală. Nu trebuie să admitem o situaţie de instabilitate. Ştiu că sunt doritori acum care vor să arunce ţara într-o criză politică sau destabilizre”, a afirmat Dodon.

În acest sens, Dodon a subliniat că va iniţia chiar începând de astăzi discuţii cu fracţiunile parlamentare pentru a stabili cum se va merge mai departe. Dodon a subliniat că el rămâne preşedinte în exerciţiu cel puţin până pe 24 decembrie.

Dodon s-a adresat cu un mesaj şi către alegătorii Maiei Sandu: „Dragi prieteni, din 2009 încoace să vă aduc aminte câţi idoli aţi avut? Chirtoacă, Filat, Leancă. Ştişi cu ce s-a terminat? Cu cât mai mari sunt aşteptările, acum vedem mari declaraţii de euforie, cu atât mai repede o să vină dezamăgirea. Eu vreau să vă amintesc că Moldova e ţară parlamentară, pentru cei care au uitat. În Moldova, un preşedinte poate să-şi execute angajamentele şi unele aşteptări foarte mari atunci când are susţinerea Parlamentului şi  Guvernului”.

În cadrul turului doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova au votat 52,8% din alegătorii cu drept de vot - 1,650.131 de voturi exprimate. O mobilizare fără precedent a avut loc în diaspora, acolo unde au votat circa 262.740 de moldoveni, dintre care 245.605 au votat pentru Maia Sandu.

Maia Sandu a obţinut 943.486 de voturi (57,75%), iar Igor Dodon 690,139 de voturi (42,25%).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite