Rusia va acorda o mie de autorizaţii pentru exporturile moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

Rusia urmează să acorde în zilele următoare un număr suficient de autorizaţii, iniţial o mie, pentru ca să fie deblocate exporturile de produse din Republica Moldova pe piaţa rusească, prin intermediul transportului auto. Despre aceasta a anunţat premierul Ion Chicu, într-o conferinţă de presă, susţinută miercuri seara, 20 noiembrie, la întoarcerea din Federaţia Rusă, transmite IPN.

Potrivit şefului executivului, problema exportatorilor internaţionali, care nu puteau activa pe piaţa rusească din cauza insuficienţei de autorizaţii de transport, a fost soluţionată. Partenerii ruşi au solicitat implementarea unui mecanism transparent şi eliminarea corupţiei în procesul de distribuire a autorizaţiilor. În acest sens, şeful cabinetului de miniştri a amintit despre propunerea de a elibera aceste autorizaţii la vamă direct transportatorilor.

Ion Chicu a menţionat că a fost lansat procesul de liberalizare a comerţului extern pe termen mediu, astfel ca toate exporturile moldoveneşti să fie efectuate fără aplicarea taxelor vamale. Până atunci însă a fost obţinut acordul de principiu al autorităţilor ruseşti de a extinde lista categoriilor de mărfuri, care sunt transportate pe piaţa rusească fără taxe vamale, de la cinci la zece categorii. Astfel, vor fi acoperite aproape 70% din nomenclatorul produselor exportate pe piaţa rusească. Potrivit şefului executivului, a fost obţinut acordul de principiu de a prelungi şi după 1 ianuarie 2020 posibilitatea exporturilor produselor moldoveneşti pe piaţa rusească fără aplicarea taxelor vamale.

De asemenea, s-a convenit asupra listei companiilor moldoveneşti autorizate să exporte pe piaţa rusească, inclusiv pentru vinificatori. În acest sens autorităţile moldoveneşti şi cele ruseşti vor intensifica acţiunile de verificare a calităţii şi conformităţii la întreprinderile respective, potenţiali exportatori.

Ion Chicu mai spune că a fost obţinut acordul de principiu cu privire la deschiderea unei linii de credit de circa 500 de milioane de dolari, care vor fi direcţionaţi în exclusivitate pentru proiecte investiţionale. Ministerele responsabile ale ambelor ţări urmează să discute referitor la condiţiile de acordare a acestui credit.

Preşedintele Igor Dodon a precizat într-o emisiune la postul public de televiziune că prima tranşă de 300 de milioane de dolari din creditul rusesc va fi direcţionată preponderent spre construcţia de drumuri, inclusiv centura de ocolire a mun. Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite