PAS cere Guvernului să aloce 5 miliarde de lei pentru susţinerea economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Lidera PAS, Maia Sandu, şi fosta ministră a Finanţelor, Natalia Gavriliţă, au vorbit, într-un live pe Facebook, despre un pachet economic în valoare de cel puţin 5 miliarde lei necesar pentru susţinerea oamenilor care şi-au pierdut temporar locul de muncă şi a agenţilor economici aflaţi în prag de faliment din cauza crizei pandemice.

Măsurile includ subvenţionarea parţială a salariilor celor care şi-au pierdut temporar locurile de muncă şi crearea unui fond de garantare a creditelor pentru agenţii economici, se spune într-un comunicat de presă emis de PAS.

PAS propune subvenţionarea şomajului tehnic în proporţie de 75% din salariul de bază pe o perioadă de 3 luni (dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie), pentru angajaţii companiilor care şi-au întrerupt activitatea în baza deciziilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

Aceasta măsură va asigura păstrarea locurilor de muncă pentru cetăţenii afectaţi şi va preveni falimentarea agenţilor economici pe perioada crizei active. Conform estimărilor PAS, circa 150.000 de angajaţi, sau 20% din angajaţii în sectorul privat, ar putea fi afectaţi de şomaj tehnic. Subvenţionarea şomajului tehnic pe o perioadă de 3 luni din partea statului ar costa aproximativ 2,7 miliarde de lei.

De asemenea, PAS propune un fond de garantare în valoare de 2 miliarde de lei (1% din PIB) a creditelor contractate de întreprinderile mici şi mijlocii ce au înregistrat pierderi semnificate în perioada stării de  urgenţă, dar care au contribuit la bugetul de sat cu taxe şi impozite în ultimele 12 luni. Sub acest mecanism, statul va putea garanta 80% din valoarea unui credit.

„Guvernul alocă prea puţine resurse pentru susţinerea populaţiei şi agenţilor economici. Programul de măsuri economice anunţate până acum de autorităţile noastre are un cost de doar 800 milioane de lei, sau 0.4% din PIB. În comparaţie, în Georgia programul de măsuri economice valorează 4% din PIB, iar în Letonia – 6% din PIB”, a menţionat Maia Sandu.

Suma de 5 miliarde de lei poate fi obţinută din trei surse: (1) reducerea cheltuielilor neesenţiale ale instituţiilor publice, din care se pot economisi 3-5 miliarde de lei; (2) susţinerea necondiţionată acordată de partenerii externi (FMI, UE, Banca Mondială şi alţii); (3) asistenţa macrofinanciară a UE în valoare de 70 milioane de euro care se pot obţine cu condiţia îndeplinirii reformelor.

„Autorităţile trebuie să aleagă între a susţine acum oamenii şi companiile ca să evite concedierile şi falimentele în masă, sau să aloce bani pentru proiecte electorale ale căror valoare economică pentru viitor este incertă. Pentru noi, alegerea este simplă, să susţinem oamenii şi agenţii economici aici şi acum, pentru ca să câştigăm timp şi ca societate să planificăm recuperarea economică”, a declarat Natalia Gavriliţa.

„Trecem printr-o criză profundă, însă această criză poate deveni şi o oportunitate, care să ne ajute să construim un stat pentru cetăţeni, condus de oameni oneşti, bine-pregătiţi şi ajunşi în funcţie în baza meritelor”, a mai punctat Maia Sandu.

În zilele următoare, PAS va publica o iniţiativă legislativă care să descrie în detaliu mecanismul de subvenţionare a salariilor celor aflaţi în şomaj tehnic şi a programului de garantare a creditelor. Suntem deschişi să discutăm inclusiv cu autorităţile măsurile economice propuse, pentru a ajunge la un compromis în urma căruia să beneficieze întreaga societate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite