PAS cere CEC să anuleze noua circulară privind finanţarea campaniei prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu unpaspentru.md

Partidul Acţiune şi Solidaritate îi cere Comisiei Electorale Centrale să anuleze de urgenţă noua circulară privind finanţarea campaniei prezidenţiale. Potrivit lideri PAS, Maia Sandu, aceasta este „o nouă fraudă pusă la cale de Igor Dodon şi Maxim Lebedinschi, prin care să se interzică partidelor să finanţeze campania candidaţilor în aceste alegeri”, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, lidera PAS a declarat că, în ultimele două luni, 316 oameni au făcut pentru formaţiune donaţii de 50 de lei, de 100 de lei, de 1.000 sau de 5.000 de lei, câteva chiar şi de 20 de mii de lei. „Însă decizia CEC-ului, dictată de Lebedinschi, încearcă să ne blocheze, aşa încât să nu putem folosi toate resursele noastre pe care le-am adunat şi economisit până acum de la oameni în mod transparent şi legal”, a precizat Maia Sandu.

Potrivit ei, pe 15 septembrie, partidele politice au primit o circulară de la CEC, în care se spune că formaţiunile nu au nicio treabă cu campania pentru prezidenţiale şi că banii pe care îi adună zi de zi, de mai multe săptămâni şi luni, nu pot fi folosiţi în campanie. „Ceea ce zice CEC este că trebuie să stăm cuminţi şi să aşteptăm ziua de 1 octombrie şi doar atunci să începem strângerea de fonduri pentru a face campanie. Adică, dacă nu eşti Igor Dodon, care îşi finanţează campania din „kulioace”, intri cu zero bănuţi pe cont în campanie. Te apuci de colectare de fonduri pe 1 octombrie şi, dacă aduni câte 50-100 de lei, poate până la 27 octombrie strângi nişte bănuţi pentru a tipări un pliant. Şi îţi mai rămâne o zi să-l distribui în toată ţară. Foarte serioasă campanie”, a declarat Maia Sandu.

„Ce înseamnă asta – o prostie a membrilor CEC? Nu, asta e decizia abuzivă a noii majorităţi socialiste de la CEC, proaspăt încropită în frunte cu Maxim Lebedinschi, fostul consilier al lui Dodon”, a mai spus lidera PAS.

Vicepreşedintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco, a menţionat că în 2019 s-a făcut modificarea în care s-a prevăzut expres că partidele primesc bani de la stat pentru performanţele lor din alegerile prezidenţiale. Şi nu doar că s-a scris în lege, ci această prevedere s-a executat. CEC lunar, din septembrie 2019 până în ziua de astăzi, a alocat partidelor bani pentru rezultatele din alegerile prezidenţiale din 2016.

„Dacă partidul nu era concurent electoral, pe ce bază s-au dat bani partidelor pentru rezultatele din alegerile prezidenţiale? Avem şi legea cu privire la partidele politice. Acolo este indicat expres – partidele pot să-şi susţină inclusiv financiar candidaţii în alegeri. Fără a exista vreo excepţie pentru alegerile prezidenţiale. De altfel, acesta este şi rolul partidelor politice într-o societate democratică. De asemenea, în buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale apare atât denumirea partidului, cât şi a candidatului propriu-zis. Aşa s-a întâmplat în 2016 şi tot aşa, în mod normal, trebuie să se întâmple în 2020”, susţine parlamentarul.

Potrivit deputatului, „CEC face jocul lui Igor Dodon, deoarece el nu este candidat al Partidului Socialiştilor în alegeri, deci PSRM nu este concurent, prin urmare şi-a propus să excludă din procesul electoral şi toate celelalte partide”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite