PAS cere amânarea până la şase luni a ratelor la credite pentru cetăţenii aflaţi în dificultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PAS, condus de Maia Sandu, solicită Guvernului să oblige instituţiile de microfinanţare să permită cetăţenilor, aflaţi în dificultate financiară din cauza epidemiei, să amâne plata ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditelor contractate cu până la şase luni de zile.

Într-un comunicat de presă emis de PAS se spune că majoritatea clienţilor instituţiilor de microfinanţare sunt persoane cu venituri mici, care în această perioadă complicată întâmpină mari dificultăţi în a-şi onora obligaţiile financiare. 

„PAS primeşte zilnic solicitări de ajutor din partea cetăţenilor care şi-au pierdut locul de muncă şi nu pot să-şi achite ratele, acumulând penalităţi usturătoare. În lipsa unei intervenţii ferme din partea Guvernului, mii de cetăţeni vor ajunge să-şi piardă bunurile acumulate de-o viaţă pentru a rambursa aceste credite. Acţiunile Guvernului de până acum au fost insuficiente pentru a-i proteja. Comisia Naţională a Pieţei Financiare s-a limitat la un comunicat prin care a „încurajat” entităţile de creditare nebancară să diminueze dobânzile anuale efective cu cel puţin 5% şi să nu aplice penalităţi sau dobânzi de întârziere pentru perioada 17 martie 2020 – 31 mai 2020. Această abordare facultativă este problematică, lăsând la discreţia companiilor de microfinanţare soarta cetăţenilor, în încercarea de a absolvi instituţiile statului de orice responsabilitate. Companiile de microfinanţare au dat curs doar parţial acestei recomandări, aplicând-o foarte diferit”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite