Parlamentul de la Chişinău a numit doi judecător la CSJ. Printre ei este şi preşedintele interimar CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Chisinau IPN

Preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteaţă, dar şi judecătorul Ghenadie Plămădeală au fost numiţi în funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie, până la atingerea plafonului de vârstă, de 65 de ani, transmite IPN.

La şedinţa plenară de astăzi a Parlamentului, candidatura lui Ghenadie Plămădeală a fost susţinută cu votul a 55 de deputaţi (53 de deputaţi PAS şi doi deputaţi BCS). Iar pentru numirea lui Dorel Musteaţă au votat 52 deputaţi PAS. Hotărârile intră în vigoare la data adoptării. Plenului Parlamentului i-a fost propusă şi candidatura Oxanei Robu în funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie, însă a fost susţinută de un singur deputat PAS.

În luarea sa de cuvânt, deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vasile Bolea, a declarat că guvernarea încearcă „să întoarcă datoriile unora prin accederea lor în funcţie, inclusiv la CSJ”. Potrivit lui, în timpul examinării candidaturilor în comisia de profil, a avut loc un spectacol. În cazul unui candidat au fost acordate întrebări timp de jumătate de oră, iar în alt caz – cinci minute. „L-aţi folosit pe domnul Musteaţă în „razborka” la Procuratura Generală. Aţi avut nevoie de domnul Musteaţă în CSP pentru a decapita Procuratura”, a declarat Vasile Bolea. Socialistul a mai spus că prin astfel de acţiuni nu poate fi realizată reforma justiţiei promisă.

Potrivit legislaţiei, promovarea în funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie se aprobă de către Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Partidul extraparlamentar Platforma Demnitate şi Adevăr a emis o declaraţie în care precizează că un dintre cele mai controversate candidaturi este cea a judecătorului Dorel Musteaţă, „care a reuşit să facă o carieră profesională fulminantă în perioada statului capturat, demonstrându-şi obedienţa faţă de factorii politici: Plahotniuc – Dodon”. „Candidatura lui Dorel Musteaţă trezeşte mari semne de întrebare faţă de legalitatea procedurilor aplicate pentru a fi numit judecător la CSJ şi lezează principiile statului de drept, meritocraţiei şi dă un semnal negativ întregului sistem judecătoresc că, doar având afiliere politică şi demonstrând obedienţă,  poţi face o carieră de succes în sistem”, se mai spune în declaraţia Platformei DA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite