Ion Chicu vrea să fie extins moratoriul privind cetăţenia prin investiţii, însă susţine că problema ţine deja de competenţa Parlamentului

Ion Chicu vrea să fie extins moratoriul privind cetăţenia prin investiţii, însă susţine că problema ţine deja de competenţa Parlamentului

FOTO gov.md

Premierul Ion Chicu susţine că Parlamentul este cel care trebuie să decidă dacă moratoriul în privinţa Programului Cetăţeniei prin Investiţii, care expiră săptămâna curentă, va fi sau nu prelungit. Şeful Executivului mai afirmă că, în cazul anulării legii, potenţialele despăgubiri, care ar trebui achitate din buget, sunt destul de semnificative, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

După şedinţa conducerii de vârf a ţării, premierul a declarat presei că, la sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc o şedinţă organizată în urma evaluării tuturor riscurilor şi avantajelor acestei legi. „După cum cunoaşteţi, Guvernul, conform legii, nu mai are posibilitatea să prelungească moratoriul. Este deja pe dimensiunea parlamentară să se facă acest lucru. Cred că trebuie de luat decizia de a mai amâna termenul pentru această lege. Şi Parlamentul poate face acest lucru”, a notat şeful executivului.
                                        
În caz de anulare a legii, potenţialele despăgubiri, care ar trebui achitate din buget sunt destul de semnificative, a menţionat premierul, însă a evitat să spună despre ce sumă este vorba. Potrivit lui, dacă se anulează legea, se ajunge în arbitraj, unde şi este stabilită suma.

Şeful cabinetului de miniştri a mai spus că, până în prezent, cinci persoane au obţinut cetăţenie prin investiţii, iar ca urmare a fost transferaţi 500 de mii de euro, bani care, potrivit premierului, nu au fost cheltuiţii. Totodată, mai sunt 22-25 de cereri care urmează să fie examinate, însă deja depinde de decizia Parlamentului. „Dacă se ia decizia de a anulat legea, va fi o cale de acţiune, iar în cazul în care se prelungeşte moratoriul, pe dimensiune parlamentară, o să fie altă cale de acţiune”, a mai spus premierul.

Moratoriul privind dobândirea cetăţeniei prin investiţie a fost instituit începând cu 23 august, pe o perioadă de patru luni. Însă, prin decizie de Guvern, începând cu 20 decembrie, moratoriul a fost prelungit cu încă două luni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: