Dodon: Riscurile unui faliment devin realitate pentru Moldova. Guvernarea PAS va pleca, dar incompetenţa lor ne costă scump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon
Igor Dodon

Preşedintele de onoare al PSRM a comentat situaţia financiară din Republica Moldova. Potrivit lui, datoria Guvernului este în creştere galopantă, iar riscurile unui default de proporţii devin realitate pentru Republica Moldova.

Actuala guvernare a decis să compenseze, prin împrumuturi fără precedent pentru istoria modernă a Republicii Moldova, lipsa unor politici economice stimulatorii pentru activizarea sectoarelor economice, care ar asigura creşterea veniturilor bugetare şi acoperirea cheltuielilor ce sunt în creştere. Amintim că, pentru 2022, Guvernul planifică să împrumute un volum record de resurse financiare, în mărime de 17,3 miliarde lei, dintre care 6,2 miliarde lei doar pentru a întoarce datoriile şi dobânzile la creditele mai vechi. În acest an Guvernul planifica să plătească doar dobândă la creditele luate în mărime de cca 3 miliarde lei, sumă record pentru Moldova”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Ex-preşedintele susţine că „aceşti bani, ca şi restul banilor oferiţi în avans, sunt împrumutaţi de Guvern, bani care ani de zile va trebui să-i achităm, şi încă cu dobândă ridicată.”

„De subliniat că, în prezent, din cauza majorării recente deja a 6-a oară a ratei de bază de către BNM, împrumuturile contractate de Guvern pe piaţa internă s-au scumpit cu peste 60%. Din totalul împrumuturilor de 17,3 miliarde lei, pentru 2022, sunt planificate cca 5 miliarde lei împrumuturi interne (vânzarea valorilor mobiliare de stat), care, în mod direct, sunt afectate de deciziile BNM. Dacă în 2020 şi chiar în prima jumătate a anului 2021, Guvernul se împrumuta cu 5,5% anual (pentru VMS de 2 ani, care sunt cele mai populare), în prezent dobânda este de circa 10% anual, ceea ce reprezintă o creştere a costurilor de aproape 2 ori”, a spus Dodon.

Dodon a menţionat că, până recent, deservirea împrumuturilor planificate în acest an presupunea o plată a dobânzii de 270 milioane lei anual, acum însă în urma unor politici monetare şi bugetare defectuoase, această plată deja depăşeşte 440 milioane anual şi uşor va ajunge la 600 milioane lei, şi asta doar pentru împrumuturile din acest an.

„Viaţa pe datorii niciodată nu se termină cu bine. Guvernul, în loc să elaboreze şi să implementeze politici economice stimulatoare, sa ajute agenţii economici, să negocieze şi să caute soluţii privind preţul la resursele energetice şi flexibilitate în plata lor, a decis să astupe toate problemele cu bani împrumutaţi. Când auziţi că Guvernul a dat compensaţii pentru cetăţeni sau a plătit în avans pentru CET-uri sau Energocom, amintiţi-vă de cei 17,3 miliarde lei împrumutaţi, bani pe care tot noi va trebui să-i achităm, împreună cu dobânda înaltă”, a afirmat fostul şef de stat.

Dodon consideră că „această guvernare degrabă va pleca, dar incompetenţa lor şi gafele făcute în ultimele luni ne costă scump şi ne va costa încă mult timp”. 

„Câţiva ani în urmă (in anii 2014-2016), când la guvernare erau aceleaşi personaje dar sub alte culori politice, pe umerii cetăţenilor a fost pusă datoria de a restitui timp de peste 20 de ani furtul miliardului din sistemul bancar. Acum istoria se repeta sub alte lozinci şi scopuri “nobile”, dar cu aceleaşi sume fabuloase de datorii ce urmează a fi achitate de copiii şi nepoţii noştri. Noi toţi plătim şi va trebui să plătim încă mulţi ani această incompetenţă”, a conchis Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite