Deputaţii PAS vin cu un proiect de modificare a „legii Oleinic” privind produsele petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) au înregistrat un proiect de lege care vine să amelioreze „tulburările” apărute pe piaţa petrolieră, ce au apărut urmare a adoptării în Parlament a „legii ex-deputatului Oleinic” – Legea privind piaţa produselor petroliere (iniţiativa ex-deputatului independent Alexandru Oleinic), transmite IPN.

Proiectul prevede că preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se stabilesc de către ANRE.

Potrivit deputatului PAS, Vladimir Bolea, prin proiectul de lege înregistrat, se propune ca articolul 4 din legea care reglementează formarea preţurilor să fie expus într-o redacţie nouă, şi anume, să fie indicat expres şi fără echivoc, că preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se stabilesc de către ANRE, în baza metodologiei de calcul şi aplicării a preţurilor la produsele petroliere.

În altă ordine de idei, deputatul PAS, Radu Marian, a remarcat că „Legea Oleinic” a fost adoptată cu mai multe greşeli conceptuale şi de formulare. Este vorba despre o greşeală de redactare prin care a fost exclus dreptul agenţilor economici de a importa produsele petroliere şi faptul că agenţii economici, agricultorii nu mai pot beneficia de preţuri reduse la cumpărarea angro a produselor petroliere şi practic sunt nevoiţi să cumpere carburanţi la preţ standard. Legea actuală stabileşte că agenţii economici sunt cei care setează preţurile în baza marjei ANRE, dar asta înseamnă că agenţii economici trebuie să aibă acces la cotaţiile Platts, iar acest serviciu costă peste un milion de lei, cheltuieli estrem de mari pentru staţiile PECO mici.

O altă problemă, spune Radu Marian, este că au dispărut tipurile de carburanţi care au o calitate net superioară celei stipulate în specificaţiile tehnice europene şi naţionale, dar şi faptul că prin respectiva lege se permite intrarea pe piaţă a benzinei şi motorinei cu conţinut de sulf de cinci ori mai mare decât permite legislaţia naţională şi prevăd normele de mediu.

Astfel, prin proiect se vrea rezolvarea acestor probleme, dar şi păstrarea mecanismului de plafonare pentru produsele petroliere care să ofere un preţ corect la produsele de carburanţi. Radu Marian spune că proiectul de lege este o soluţie temporară şi admite că nu este soluţia ideală pentru rezolvarea tuturor problemelor. De aceea, în perioada următoare se va lucra la o iniţiativă mai complexă care să aducă mai multă concurenţă şi mai multă eficienţă pe piaţă.

Deputatul PAS, Sergiu Lazarenco, a remarcat că unele companii petroliere, „prin intermediul unor analişti”, declară că acest proiect de lege ar îngreuna activitatea staţiilor PECO mici, afirmaţie care nu corespunde realităţii. Potrivit deputatului, proiectul de lege oferă spaţiu de manevră suficient ANRE-ului ca acesta să ajusteze marja comercială specifică aşa ca plafonarea să nu pună în pericol activitatea staţiilor PECO mici şi să promoveze mai multă eficienţă pe piaţă. Potrivit lui, activitatea de succes a staţiilor PECO ţine mai mult de managementul eficient, de reducerea costurilor inutile şi stoparea fraudelor la pompă, decât de mecanismul de plafonare a ANRE.

Potrivit deputaţilor PAS, proiectul a fost discutat cu importatorii şi petroliştii din Moldova şi se va propune Parlamentului adoptarea acestuia în prima lectură.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite