Comisar european, despre asistenţa Moldovei: Sper că vor fi îndeplinite toate condiţiile
0Oliver Varcheli, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, susţine că obligaţiile asumate de preşedintele Maia Sandu în vederea obţinerii asistenţei financiare din partea UE sunt foarte solide. „Sper foarte mult, în interesul ţării, că vor îndeplini toate condiţiile. În primul rând, nu Uniunea Europeană este interesată de acest lucru, ci Moldova”, a declarat oficialul european într-un interviu pentru Euronews, transmite IPN.
Potrivit lui, condiţiile au fost elaborate împreună cu partea moldovenească şi este în interesul poporului moldovenesc să pună în aplicare toate reformele, deoarece acest lucru va face sistemul judiciar moldovenesc şi economia mult mai viabilă, va ajuta Moldova să lase în urmă pandemia şi criza.
În altă ordine de idei, comisarul european a spus că Europa nu poate deveni sigură şi prosperă până când vecinii săi nu sunt la fel de siguri şi prosperi. „Sigur” înseamnă încetarea pandemiei de COVID-19, iar „prosper” înseamnă recuperarea după impactul economic al unei crize pandemice. Pentru ca UE să-şi atingă obiectivele, trebuie să participe la viaţa acestor ţări. Şi asta înseamnă a-i ajuta să îşi satisfacă nevoile urgente, pentru a atinge ceea ce consideră prioritate. Într-un cuvânt, pentru a crea o lume în afara Europei care va fi similară cu Uniunea Europeană.
În articol se menţionează că Uniunea Europeană s-a angajat să ajute ţările partenere vecine în timpul unei pandemii prin acordarea a trei miliarde de euro în împrumuturi de urgenţă sau asistenţă macrofinanciară către cele 10 ţări cele mai afectate de criză. Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, a fost afectată semnificativ de epidemia de COVID-19, agricultorii au fost afectaţi de secetă, la fel şi economia a avut de suferit.
În aprilie trecut, Uniunea Europeană a acordat Moldovei un împrumut de urgenţă de 100 de milioane de euro. Îîmprumutul este însoţit de condiţii clare: primele 50 de milioane au fost transferate în noiembrie anul trecut, restul vor fi primite de Banca Centrală a Moldovei doar dacă se vor începe reforme al căror scop este combaterea corupţiei, consolidarea statului de drept şi optimizarea managementului economic, condiţii susţinute de preşedinte.