Alexandru Stoianoglo: Direcţia luată în dosarul fraudei bancare nu a permis o investigaţie complexă

Alexandru Stoianoglo: Direcţia luată în dosarul fraudei bancare nu a permis o investigaţie complexă

Direcţia pe care s-au concentrat procurorii în cauzele penale cu privire la frauda bancară nu a permis să aibă loc o investigaţie complexă şi obiectivă cu referire la toţi potenţialii beneficiari ai „furtului miliardului”. Declaraţia aparţine procurorului general, Alexandr Stoianoglo, şi a fost făcută în cadrul conferinţei de presă cu privire la rezultatele controalelor de la PCCOCS şi Procuratura Anticorupţie, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alexandr Stoianoglo a declarat că auditul procesual al materialelor cauzelor penale vizate a scos în evidenţă multiple carenţe. „Concluziile date sunt determinate inclusiv de ignorarea totală a poziţiei şi declaraţiilor unora dintre persoanele direct implicate în procesele investigate şi protejarea altora, utilizând instrumentarul procesual penal, evident favorizând unilateral doar unele grupuri de interese economice şi politice”, susţine procurorul general.

Potrivit lui, în general, subiectul „frauda bancară” este unul destul de complex şi, din acest motiv, aprecierile ce urmează a fi date prestaţiei procurorilor implicaţi în efectuarea anchetei vor fi făcute după realizarea unei serii de activităţi procesuale planificate la ultimele şedinţe ale grupului de urmărire penală, sub conducerea procurorului general.

Alexandr Stoianoglo s-a referit şi la „cauza privind finanţarea Partidului Socialiştilor, pornită pentru acţiuni pretinse de spălare de bani”. Potrivit lui, aceasta, la fel este una extrem de voluminoasă şi complexă. „Este de reţinut că activităţile procesuale au purtat, începând cu iunie 2016, un caracter neplanificat şi neconsecvent pe o durată de peste trei ani – o acţiune de urmărire penală în 2016, altă acţiune în 2017, iar în 2018 şi 2019 – nicio acţiune de urmărire penală. Aceasta trezind interes doar când anumite evenimente social-politice au început a fi utilizate de diferite grupuri de interese, inclusiv de către unii dintre procurori care au fost responsabili în ultima instanţă de ineficienţa anchetei până în prezent”, a declarat procurorul general.

Şeful Procuraturii mai spune că doar în noiembrie 2019 pe dosar a intervenit conducătorul Procuraturii Anticorupţie şi a dispus exercitarea urmăririi penale de către un grup din 28 de procurori şi 38 de ofiţeri de urmărire penală şi de investigaţii. Potrivit lui, mai mult ca atât, un episod distinct ce vizează anumiţi membri ai PSRM, a fost examinat de PA cu dispunerea neînceperii urmăririi penale, soluţia dată fiind anulată şi procesul penal reluat de conducerea PA doar sub presiuni majore politice realizate prin media în lunile noiembrie-decembrie 2019. Ca rezultat, procesul penal reluat, deşi reprezenta un caz distinct, contrar prevederilor Codului de Procedură Penală, la începutul lunii decembrie, a fost conexat la materialele cauzei penale menţionate.

Alexandr Stoianoglo a mai spus că Procuratura Generală nu s-a implicat în acest dosar penal decât pentru verificarea lui în legătura cu examinarea adresării oficiale a preşedintei PSRM, Zinaida Greceanîi, fiind constate acele încălcări procesuale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: