Sindicatele din R. Moldova cer măsuri de sprijin al populaţiei în contextul majorării preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
portofel gol saracie

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova solicită Parlamentului şi Guvernului să implementeze mai multe măsuri de sprijin al populaţiei şi economiei naţionale în contextul în care în ultima perioadă au crescut tarifele la gazele naturale, agentul termic, s-au majorat preţurile la carburanţi, produsele alimentare şi la mărfuri, transmite IPN.

„Chiar dacă măsurile de compensare a tarifelor la gazele naturale şi agentul termic au acoperit o bună parte a creşterii tarifelor pentru consumatorii casnici, lipsa unor măsuri de subvenţionare a producătorilor ca urmare a majorării cu 29,32% a preţurilor la carburanţi pe parcursul a 12 luni ale anului 2021 şi majorării tarifelor la resursele energetice au dus la o creştere semnificativă a preţurilor la produsele alimentare, cu 17,46%, şi cu 12,06% la mărfurile nealimentare”, se menţionează îtr-o declaraţie a CNSM.

Potrivit sindicaliştilor, pe fundalul acestor majorări a avut loc o deteriorare a puterii de cumpărare a salariilor şi pensiilor. Creşterea mărimii pensiei minime, de la 1 octombrie 2021, şi a valorilor de referinţă aplicate la calcularea salariilor angajaţilor din sectorul bugetar, începând cu 1 ianuarie 2022, au fost în totalitate depăşite de ritmul de creştere a cheltuielilor pentru întreţinere. „Spre regret, trebuie să constatăm că măsurile de suport al populaţiei, în special al familiilor cu copii, persoanelor în  etate şi altor categorii vulnerabile, la momentul actual sunt insuficiente şi necesită să fie suplimentate prin măsuri de stopare a creşterii preţurilor”, se subliniază în declaraţie.

CNSM solicită autorităţilor să aplice noul cuantum minim garantat al salariului în sectorul real, în valoare de 3500 de lei, să majoreze  valorea minimă a salariului garantat de stat, dar şi să mărească, cu cel puţin 200 de lei, valorile de referinţă aplicate la calcularea salariilor angajaţilor din sectorul bugetar. CNSM mai cere majorarea salariilor pentru angajaţii instituţiilor medico-sanitare publice, reducerea cotelor TVA la produsele alimentare de producţie autohtonă (pâine, lactate, legume, fructe, crupe şi carne), susţinerea producătorilor autohtoni prin acordarea priorităţii pentru plasarea preferenţială a producţiei acestora pe rafturile din magazine, acordarea subvenţiilor producătorilor agricoli pentru achiziţionarea carburanţilor necesari pentru desfăşurarea lucrărilor agricole din primăvară.

În cazul în care vor fi majorate şi tarifele la energie electrică, sindicatele consideră importantă elaborarea unui mecanism de susţinere pentru toţi consumatorii casnici şi noncasnici. „În caz contrar, majorarea tarifului dat va afecta toată populaţia şi întreprinderile din ţară, fapt care va conduce la un nou val de scumpire a produselor şi serviciilor prestate”, se mai menţionează în declaraţia expediată Parlamentului şi Guvernului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite