Republica Moldova a reluat unele importuri din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol
FOTO simbol

După ce anterior reprezentanţii Guvernului vorbeau despre o creştere economică modestă de doar 0,3%, acum ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, spune că, în acest an, Republica Moldova va înregistra o stagnare economică, notează IPN.

Oficialul spune că rămân blocate, în continuare exporturile spre Rusia, Belarus şi Ucraina, însă vestea bună că au fost restabilite parţial relaţiile economice cu Kievul, iar o parte din importuri au fost reluate. 

De asemenea, ministrul Economiei spune că banii anunţaţi la Berlin în calitate de sprijin financiar pentru Republica Moldova vor fi investiţi în proiecte de infrastructură şi vor fi folosiţi în calitate de suport bugetar.

Sergiu Gaibu spune că, la capitolul exporturi, impactul exporturilor în cele trei ţări implicate direct sau indirect în război, asupra activităţii mediului de afaceri este nesemnificativ. Valoarea totală a exporturilor Republicii Moldova în Ucraina, Belarus şi Rusia este de 15%. Ministrul spune că acum agenţii economici trebuie să-şi identifice noi pieţe de desfacere.

„Prognozăm o stagnare economică, creştere nu vom avea în acest an, dacă nu apar factori majori care schimbă regulile de joc. Avem exporturi câte 3% în Ucraina şi Belarus şi 8,5% - în Rusia. O parte din aceste exporturi sunt, de fapt, reexeport, deci, nu au o valoare adăugată atât de mare, adică impactul asupra PIB-ului nu va fi atât de mare. O parte bună din aceste produse pot fi reorientate spre alte ţări, adică există deja o practică a agenţilor economici de a avea relaţii comerciale cu alte ţări. Mai puţin merele, 98% din mere sunt orientate spre piaţa estică. E clar că trebuie să ne orientăm spre alte pieţe. La începutul războiului s-au stopat importurile din Ucraina, dar acum s-au reluat aceste importuri. Lucrurile, parţial, se restabilesc”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Din pachetul financiar anunţat Republicii Moldova ieri la Berlin de către comunitatea europeană, o parte din fonduri va fi folosită pentru acoperirea cheltuielilor ţării. Ministrul economiei spune că Guvernul a cheltuit bani pentru gestionarea crizei refugiaţilor, resurse ce nu au fost planificate în bugetul de stat.

„Banii vor fi alocaţi pentru o perioadă de 3 ani. Acum avem nevoie, în primul rând, de bani pentru infrastructură şi pentru buget. Pentru că toate aceste crize au consumat resurse, bani ce au fost orientaţi spre cetăţeni”, a mai spus Sergiu Gaibu.

În timpul conferinţei de la Berlin, dedicată susţinerii Republicii Moldova, s-a decis acordarea a 659,5 milioane de euro, bani ce vor fi viraţi în calitate de asistenţă financiară directă pentru bugetul ţării, granturi şi credite concesionale orientate spre implementarea reformelor şi europenizarea Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite