STRATFOR: Scandalul de corupţie al lui Ponta ameninţă stabilitatea politică a României

STRATFOR: Scandalul de corupţie al lui Ponta ameninţă stabilitatea politică a României

Analiştii Stratfor urmăresc cu atenţie evoluţia scandalului Ponta şi implicaţiile sale.

Agenţia americană Stratfor analizează criza politică de la Bucureşti din perspectiva instabilităţii regionale, afirmând că aliaţii occidentali ai României urmăresc cu maximă atenţie evoluţiile politice. Concluzia Stratfor: România nu îşi va schimba cursul politicii externe, însă Ponta va trebui să lupte pentru supravieţuire politică, sub supravegherea strictă a aliaţilor occidentali.

Stratfor anticipează că Victor Ponta nu va demisiona, însă poziţia actualului premier va fi din ce în ce mai dificil de menţinut în următoarele săptămâni. Moţiunea de cenzură nu va fi adoptată de Parlamentul de la Bucureşti, astfel că Ponta va rămâne în funcţie. Agenţia americană mai apreciază că este foarte posibil ca DNA să aducă noi dovezi împotriva lui Victor Ponta şi să depună la Parlament o nouă cerere de ridicare a imunităţii sale, iar repetarea votului de apărare a lui Ponta va avea consturi politice ce vor fi vizibile la alegerile din 2016. Alte surse de presiuni la adresa lui Ponta vor fi aliaţii occidentali: Statele Unite şi Uniunea Europeană care sprijină de multă vreme combaterea corupţiei.
 

Legăturile cu Occidentul rămân valabile

Stratfor susţine că aliaţii occidentali ai României vor urmări cu maximă atenţie evoluţia actualei crize politice de la Bucureşti. ”Aşezată lângă Marea Neagră, România este una dintre cele mai mari ţări de la graniţa estică a NATO şi UE alături de Polonia, iar Bucureştiul a devenit un aliat important pentru Occident de la declanşarea crizei din Ucraina. Ca şi Polonia, România a fost extrem de vocală în favoarea adoptării unei linii dure faţă de Rusia, solicitând o prezenţă militară occidentală importantă în regiune şi sancţiuni economice mai dure împotriva Rusiei. De asemenea, România îşi dispută cu Rusia influenţa asupra Republicii Moldova într-o perioadă în care regiunile de graniţă ale Europei se află în atenţie internaţională. Din punctul de vedere al Occidentului România şi Polonia sunt jucători cheie capabili să limiteze influenţa Moscovei în Europa Centrală şi de Est, ca şi dependenţa Europei de resursele energetice ruse”, se arată în analiza Stratfor.
Conform analiştilor americani ”Scandalurile politice din Parlamentul de la Bucureşti nu vor schimba politica externă a României. Indiferent care fracţiune câştigă lupta pentru putere, toate aceste fracţiuni au un interes comun de menţinere a unor legături strânse cu Occidentul, în principal din cauza faptului că în politica externă şi de securitate a României calitatea de membră a UE şi NATO reprezintă piatra de temelie. Mai mult, investiţiile occidentale sunt importante pentru dezvoltarea economiei româneşti”.
 

Provocări gemene: combaterea corupţiei şi reforma economică

Scandalul politic de la Bucureşti nu va transforma România într-un aliat NATO mai puţin capabil, ci doar va afecta dezvoltarea economică a României, apreciază analiştii americani.
Stratfor susţine că cel mai mare pericol pentru stabilitatea politică este reprezentat de furnizarea de dovezi suplimentare în cazul Ponta de către DNA. Sursa citată aminteşte că în ultima perioadă activitatea DNA a dus la arestarea sau condamnarea mai multor figuri politice proeminente: foşti miniştri, parlamentari sau primari. Aici analiştii Stratfor subliniază că ”serviciile de informaţii ale României colaborează strâns cu DNA prin furnizarea de informaţii şi asigurarea sprijinului tehnic. Serviciile de informaţii române adesea colaborează strâns cu serviciile omoloage din Statele Unite”.
În acest context sunt amintite intervenţiile publice ale Laurei Kovesi care a reclamat încercările venite din partea Guvernului de slăbire a poziţiei procurorilor din cadrul DNA. În încheierea analizei Stratfor se arată că ”Însuşi programul pus în mişcare pentru asigurarea investiţiilor străine prin combaterea corupţiei ar putea avea un efect invers: pe măsură ce din ce în ce mai mulţi oficiali români sunt acuzaţi de corupţie această situaţia creează un mediu instabil în Parlament, subminând procesul legislativ. Combaterea corupţiei a dus la apariţia unor diviziuni politice care ar putea distruge stabilitatea politică necesară pentru supravegherea unei economii bine reglementate. România are nevoie să elimine corupţia în acelaşi timp cu aplicarea unor reforme economice. Întrebarea este dacă poate administra ambele procese concomitent”.
 
Pe aceeaşi temă:
 
 
Klaus Iohannis şi Victor Ponta intră în faza de coabitare silită
 
 
 
 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: