La Bălţi şi Cahul va începe proiectarea unor spitale regionale

La Bălţi şi Cahul va începe proiectarea unor spitale regionale

FOTO simbol

În 2023, la Bălţi şi Cahul vor începe lucrări de proiectare şi construcţie a unor spitale regionale, care vor oferi servicii înalt tehnologizate, prestate acum doar în Chişinău. Este vorba de servicii de cardiochirurgie, neurochirurgie, servicii oncologice, a anunţat Ala Nemerenco, ministra sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit ministrei, niciun spital din Republica Moldova nu va fi închis după ce va începe funcţionarea celor două spitale regionale. În spitalele raionale în care se atestă o natalitate scăzută unele paturi de pediatrie vor fi reprofilate pentru persoane în etate care suferă de maladii cronice. Spitalul regional de la Bălţi va deservi circa 300 de mii de pacienţi de la nord, în timp ce spitalul regional de la Cahul va deservi în jur de 120 de mii de pacienţi din sudul Republicii Moldova. O parte dintre specialiştii care vor lucra în cele două spitale regionale vor fi aduşi de la alte spitale din Bălţi şi Cahul, altă parte vor fi detaşaţi de la instituţii spitaliceşti din Chişinău. Câţiva tineri specialişti vor fi trimişi la stagii peste hotare, după care să revină să lucreze în aceste spitale. Construcţia spitalelor regionale va fi finanţată de Banca Europeană pentru Investiţii şi de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Spitalul regional de la Bălţi îşi va începe activitatea mai devreme, întrucât pentru el există deja un studiu de prefezabilitate. Per general, se stimează că va dura cel mult trei ani până când cele două spitale vor fi pregătite să trateze pacienţi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările