Guvernul a aprobat modificări la Constituţie ce se referă la judecători

Guvernul a aprobat modificări la Constituţie ce se referă la judecători

Judecătorii vor fi numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă de către preşedintele Republicii Moldova, fără ca să fie necesar un termen de probă de cinci ani, potrivit unei modificări în Constituţie, aprobată de Guvernul Republicii Moldova, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

O altă modificare se referă la dreptul preşedintelui de a respinge doar o singură dată candidatura la funcţia de judecător, înaintată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectul se referă şi la modul de numire şi selectare a judecătoriilor. Se propune ca aceştea să fie numiţi similar judecătorilor Curţilor de Apel, adică la propunerea CSM şi Curţii Supreme de Justiţie.

Alte modificări prevăd că mai puţin jumătate din membrii CSM ar trebui să fie aleşi din rândul judecătorilor, iar mandatele lor să dureze şase an, fiind unice.

Totodată, ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie ar urma să nu fie membri al CSM.

Precum a menţionat ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, proiectul de modificări urmează a fi transmis Curţii Constituţionale şi doar după susţinerea acestuia de cel puţin 4 judecători ai CC, înaintat Parlamentului pentru examinare şi votare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: