Document oficial. Fostul şef SIS s-a ales doar cu o amendă în dosarul expulzării profesorilor turci de la Liceul Orizont

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoria Chişinău a publicat miercuri, 16 septembrie, extrasul din sentinţa judecătorească din 15 iulie 2020, prin care fostul şef SIS Vasile Botnari, în cadrul unui proces de judecată secret, s-a ales doar cu o amendă de 88.000 de lei în dosarul expulzării profesorilor turci de la Liceul Orizont. De asemenea, Botnari a fost lipsit de posibilitatea de a ocupa funcţii publice pentru următorii cinci ani.

Pe de altă parte, procurorii au solicitat ca Vasile Botnari să fie condamnat la închisoare cu executare pe un termen de trei ani.

x

Recent, Procuratura Generală a comunicat că a expediat pe adresa conducerii instanţei de fond, care a judecat dosarul, o scrisoare prin care a solicitat desecretizarea dispozitivului sentinţei şi acordul de a aduce la cunoştinţa publicului pedeapsa aplicată inculpatului. Deocamdată, Procuratura Generală nu a primit un răspuns.

Amintim că, prin hotărârea din 11 iunie 2019, CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 125.000 de euro.

La începutul acestui an, Procuratura a înaintat Ministerului Finanţelor un demers prin care a solicitat să intervină, din numele statului Republica Moldova, cu o acţiune civilă privind încasarea de la inculpat în folosul părţilor vătămate a sumei prejudiciului dispus de către CtEDO.

Prin urmare, Vasile Botnari a achitat prejudiciul cauzat statului, precum şi toate cheltuielile judiciare.

Urmărirea penală în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtării de pe teritoriul Republicii Moldova a celor şapte cetăţeni ai Turciei a fost iniţiată de procurori în vara anului 2019. Ulterior, pe acest caz au fost reţinuţi şi puşi sub învinuire doi ex-vicedirectori SIS, împreună cu directoarea Biroului Migraţie şi Azil (BMA).

În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit însă că, procedura de îndepărtare a celor 7 profesori turci a fost dispusă, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre pretinsele motive clasificate care ar fi vizat securitatea ţării şi ar fi întemeiat îndepărtarea acestora din Republica Moldova. Potrivit probatoriului, SIS şi-a asumat acţiunile de îndepărtare şi cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care BMA este unica instituţie competentă a organiza şi efectua activităţile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul ţării a străinilor.

Toată operaţiunea a fost dispusă, coordonată şi dirijată nemijlocit de către inculpat, care, deţinea, la acel moment, funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, iar adjuncţii i-au executat ordinile şi dispoziţiile, fără a şti că acestea sunt ilegale, primind asigurări de la şef că totul decurge într-un cadru perfect legal, ultimul asumându-şi toată responsabilitatea juridică în acest sens.

În aceste condiţii, prin ordonanţa procurorului, foştii vicedirectori ai SIS, dar şi directoarea BMA au fost scoşi de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire, iar dosarul - deferit justiţiei.

Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a anunţat miercuri, 5 februarie, că fostul director al Serviciului Informaţii şi Securitate (SIS) Vasile Botnari a fost pus sub învinuire şi riscă până la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Mai exact, Vasile Botnari s-ar face vinovat de expulzarea celor şapte profesori turci care activau la Liceul Orizont din Republica Moldova. Anume dânsul ar fi dat indicaţii ilegale vicedirectorilor SIS, ce au dus la expulzarea profesorilor, iar mai apoi la condamnarea acestora în Turcia. 

În cadrul audierilor, cei doi vicedirectori au declarat că dânşii nu ştiau că acţiunile respective sunt ilegale, pentru că Vasile Botnari îi asigura că totul este în conformitate cu legislaţia şi că există şi probe ce ar demonstra că profesorii trebuie expulzaţi. Prin urmare, vicedirectorii SIS şi şefa Biroului Migraţia şi Azil au fost scoşi de sub învinuire. 

Astfel, directorul SIS a fost singura persoană care a răspuns în faţa legii pe acest caz.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis marţi, 11 iunie, o hotărâre prin care anunţă că Republica Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor turci care au fost expulzaţi de pe teritoriul Republica Moldova, în septembrie 2018, scrie Ziarul de Gardă.

Avocatul care reprezintă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului interesele celor şapte cetăţeni turci deportaţi, profesori la liceele „Orizont” din Republica Moldova, Vitalie Nagacevschi, a declarat că există aparenţe puternice care îl fac să creadă că totuşi au existat anumite înţelegeri la nivelul conducerii celor două state în privinţa îndepărtării lor de pe teritoriul Moldovei.

Amintim că şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă. 

Presa din Turcia scria atunci că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activau la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci erau, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat la acea vreme pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Igor Dodon a negat în mai multe rânduri că nu a fost implicat în procesul de extrădare a profesorilor turci. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite