Secretele sosului Bechamel, dezvăluite de un chef: dacă le respecţi, îţi iese o minune culinară
0Bucătarul Adrian Szucs, cel care a făcut senzaţie la „Chefi la cuţite“ cu un preparat inedit din carne de crocodil, ne oferă o reţetă indispensabilă din orice bucătărie: sosul Bechamel.
Considerat a fi unul dintre sosurile de bază ale bucătăriei, sosul Bechamel este foarte simplu de pregătit, însă specialiştii în gastronomie recomandă să ţinem cont de câteva aspecte pentru a nu avea surprize neplăcute.
Cunoscut şi sub denumirea de sos alb, acest preparat este o creaţie a bucătăriei franceze şi constituie ingredientul cheie pentru sufleu, lasagna, paste la cuptor, dar şi bază pentru alte sosuri, precum cele cu brânzeturi.
Pentru prepararea lui avem nevoie de doar trei ingrediente: făină, lapte şi unt, susţine chef Adrian Szucs, unul dintre concurenţii care i-au impresionat pe juraţii emisiunii televizate "Chefi la cuţite", în volumul său "Meniul din casa ta". Pentru un plus de savoare, bucătarul ne recomandă să adăugăm nucşoară. "Secretele unui sos Bechamel reuşit sunt focul mic, folosirea unui tel, cu care să învârtim continuu şi laptele fierbinte", dezvăluie cheful.
Ingrediente: 50 g unt, 50 g făină, 250+300 ml lapte fierbinte, în funcţie de consistenţa pe care dorim să o aibă sosul
Preparare: Se topeşte untul pe foc mic într-o crăticioară, apoi se adaugă făina şi se amestecă bine cu totul până obţinem o cremă. Lăsăm pe foc aproximativ un minut, cât să se rumenească uşor făina, fără a uita să amestecăm continuu. Adăugăm laptele puţin câte puţin, în timp ce învârtim cu telul în sos, pentru a nu se forma cocoloaşe. După ce am adăugat întreaga cantitate de lapte, lăsăm sosul la fiert pentru încă un minut, fără a ne opri din amestecat. Se condimentează după gust cu sare, piper şi nucşoară.
Poftă bună!
Vă mai recomandăm:
Cum să faci cele mai bune paste de casă. Trei reţete simple şi rapide